Premijer Slovenije Miro Cerar podneo je ostavku pošto je ključni investicioni projekat naišao na pravnu prepreku, rekavši da je već imao dovoljno opstrukcije njegovih koalicionih partnera i pritiska sindikata. Neočekivana ostavka predsednika vlade mogla bi da utiče na ranije raspisivanje parlamentarnih izvora, koji su planirani za jun.

 

Cerar je dao ostavku 14. marta pošto je Vrhovni sud poništio rezultate referenduma održanog u septembru 2017. Referendumom je odobren železnički projekat vredan milijardu evra, što je najveći investicioni program vlade levog centra kojim je planirana izgradnja dodatnih 27 kilometara pruge od luke Koper do čvorišta blizu granice s Italijom.

 

Vrhovni sud Slovenije je, međutim, presudio da je vladina podrška projektu tokom referendumske kampanje bila jednostrana i da je mogla uticati na ishod glasanja.

 

"Železnički projekat je zadao novi udarac onih koji žele da zaustave pozitivan razvoj Slovenije. Ne želim da budem deo takvih priča", rekao je Cerar.

 

Ranije tog dana, profesori su održali drugi štrajk zahtevajući veće plate, a povišice traže i brojni radnici u drugim sektorima.

 

"Zahtevi i sugestije postaju sve manje izvodljivi i čak štetni po državu", kazao je Cerar na konferenciji za novinare, dodajući da je odluka suda bila "kap koja je prelila čašu".

 

Njegovi koalicioni partneri već duže vreme pokušavaju da podriju projekte, rekao je premijer u ostavci, ne imenujući partije niti programe. Dodao je da će ostati na funkciji do formiranja nove vlade.

 

U Cerarovoj koalicionoj vladi su, pored njegove Stranke modernog centra, socijaldemokrate i partija penzionera DeSUS.

 

Prema predizbornim istraživanjima javnog mnjenja, Cerarova Stranka modernog centra zaostaje za Listom Marjana Šareca, koja će prvi put učestvovati na parlamentarnim izobrima, ali je ispred opozicione Slovenačke demokratske stranke.

 

Izbori

 

Ranije je postignuta načelna saglasnost da se izbori održe 10. juna, ali bi zbog nove situacije predsednik države mogao odlučiti da ubrza proces i raspiše izbore za kraj maja, prenosi Hina.

 

Potpredsednici vlade, ministri poljoprivrede i spoljnih poslova Dejan Židan i Karl Erjavec bili su iznenađeni šokantnom Cerarovom odlukom.

 

Zanimljivo je da je Erjavec, nekoliko sati pre ostavke, novinarima rekao da je odluka o tome da se za gradnju pruge Koper donosi poseban zakon koji je kasnije osporavan na referendumu bila greška. Ocenio je da se radi o Cerarovom "fijasku", a ne neuspehu vlade ili koalicionih stranaka.

 

Pojedini analitičari ocenjuju da je Cerarova ostavka taktički potez pred izbore kako bi se "probudio" onaj deo biračkog tela koji je 2014. dao glas njegovoj stranci SMC (Stranka Mire Cerara) koja je kasnije preimenovana u Stranku modernog centra, verujući da će sprovesti potrebne reforme u društvu i privredi i u politiku uvesti načelo "etičnosti".

 

Cerar je tada na izborima osvojio 34% glasova i većinu u parlamentu, dok mu trenutne ankete na predstojećim izborima predviđaju 10% ili manje.

 

Kao glavne rezultate svog mandata premijer u ostavci navodi političku stabilnost i stabilan rast BDP-a u poslednje tri godine, ali njegovi kritičari tvrde da je na početku mandata zapravo "zaplivao" na talasu već započetog privrednog oporavka, nakon što je prethodna premijerka Alenka Bratušek izvela težak posao sanacije bankarskog sistema.

 

Kažu i da Cerar nije sproveo nijednu značajnu reformu, od zdravstva koje je u sve težem stanju do penzione reforme i da se pokazao kao neodlučan lider koji se ne odlučuje na krupne i politički rizične poteze.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP