Poljska je odlučila da u cilju odbrane od svinjske groznice do kraja decenije izgradi ogradu na svojoj istočnoj granici kako bi sprečila da divlje svinje prenose tu bolest po celoj teritoriji. Afrička svinjska groznica ne predstavlja opasnost za ljude ali može da uništi cele farme svinja. Postavljanje ograde radi odbrane od širenja svinjske groznice najavila je i Danska, na granici sa Nemačkom.

 

Stručnjaci nisu ubeđeni da će zid zaštititi Poljsku od svinjske groznice, prenosi partner portala EURACTIV.com Kvest-Frans (Ouest-France).

 

Prema pisanju britanskog Telegrafa, Poljska će izgraditi jednu od najdužih ograda u svetu na svojoj istočnoj granici. Cilj je da se zemlja zaštiti od divljih svinja koje prenose bolest.

 

"Ograda mora biti izgrađena da bi osigurali našu bezbednost", rekao je poljskim medijima poslanik i član odbora za ruralni razvoj i poljoprivredu Robert Telus. "Moramo da osiguramo da divlje svinje ne ulaze u našu zemlju i da naši proizvođači svinja budu bezbedni", dodao je Telus.

 

Zid dug više od 1.200 kilometara biće napravljen duž granice Poljske sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom. Biće to zapravo čelična ograda visoka dva metra koja će biti ukopana u zemlju kako bi se sprečilo da životinje prave tunele. Vrednost radova procenjuje se na više od 56 miliona evra.

 

Trenutno prelazak divljih svinja preko granice sprečavaju jedino lovci ali neke ipak prođu.

 

Stručnjaci dovode u pitanje postavljanje ograde. "Sumnjam da će to biti efikasno", kaže ekspert Instituta za istraživanje sisara Poljske akademije nauka Tomaš Podgorski. "Belorusija je već pokušala nešto slično a istraživanja su pokazala da divlje svinje nemaju problem da prođu kroz ograde", dodao je Podgorski.

 

Postavljanje ograde takođe se dovodi u pitanje zbog činjenice da je slučajeva svinjske groznice već bilo u Poljskoj.

 

Od 2014. među domaćim svinjama registovano je 108 slučaeva bolesti i 1.415 među divljim svinjama.

 

"Jedino što će ograda uraditi jeste da zadrži bolest unutar naših granica", istakao je Podgorski za poljski radio Tok FM.

 

Divlje svinje su moćne i inteligentne životinje, uporne su i pokazuju izuzetnu veštinu da preskoče ili zaobiđu prepreke, posebno ako je to prepreka koja im je na putu do hrane.

 

Pored toga, na poljskoj istočnoj granici su jezera i reke koje će divljim svinjama verovatno pružiti prirodan prolaz.

 

Afrička svinjska groznica, veoma zarazna hemoragična bolest, godinama se javlja u Poljskoj i utiče na divlje i domaće svinje u istočnoj Evropi. Iako nije opasna po ljude, ima razorne efekte na farme svinja i može da uništi celu populaciju svinja.

 

Bolest je endemična u Ruskoj Federaciji i, nažalost, za nju još nema leka ili vakcine.

 

Španiju i Portugaliju je 1960. pogodila svinjska groznica i trebalo im je više od 30 godina da je iskorene.

 

U Francuskoj je rastuća populacija divljih svinja opustošila pašnjake na kojima su pasle krave. U jednom regionu na severoistoku Francuske problem je toliko eskalirao da su poljoprivrednici zahtevali da se divlje svinje pokolju jer im je zbog njih u opasnosti proizvodnja sira munster.

 

Danska diže orgadu na granici sa Nemačkom

 

Sa ciljem da zaštiti svoj izvoz svinja, na podizanje ograde odlučila se i Danska, na granici sa Nemačkom, u dužini od 70 kilometara.

 

"Ne želim da rizikujem. Naša izvozna industrija vredna je 1,5 milijardi evra godišnje", istakao je u saopštenju ministar za poljoprivredu i prirodnu sredinu Esben Lunde Larsen, preneo je portal thelocal.dk.

 

"Ako se virus afričke svinjske groznice pojavi u Danskoj, izvoz u treće zemlje biće automatski zaustavljen", dodao je ministar.

 

Svinjska groznica za posledicu ima visoku smrtnost svinja. Do severne Evrope stigla je 2014. a slučajevi su otkriveni u Litvaniji i Poljskoj.

 

Prema podacima danskog ministarstva, u zemlji do sada nije bilo slučajeva svinjske groznice.

 

"Ograda će sprečiti potencijalno zaražene divlje svinje da idu preko granice i pomoći će lovcima da istrebe te životinje u Danskoj", rekao je Larsen.

 

Predviđeno je da ograda bude visoka metar i po i da bude ukopana pola metra u zemlju.

 

Danska novinska agencija Ricau (Rtzau) prenela je i da je od 21. marta dozvoljen noćni lov na divlje svinje.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta