Evropska unija odobrila je 21. marta nemačkom konglomeratu Bajer (Bayer) kupovinu američkog Monsanta, giganta u proizvodnji pesticida, đubriva i genetski modifikovanih kultura, za 66 milijardi dolara. Uslov je da se Bajer oslobodi kompanija i prava u vrednosti od 7,4 milijarde dolara kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu. Time će nastati najveća kompanija za pesticide i seme u svetu.

 

Akviziciju pažljivo prate rivalske kompanije iz agrohemijske industrije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, prenela je agencija AP.

 

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi evra i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom.

 

Monsanto je u septembru 2017. prihvatio ponudu Bajera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

 

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije.

 

"Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti", rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor semena i pesticida po pristojnim cenama.

 

Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije "veliki uspeh" i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu 2018.

 

Vestager je rekla da se prodajom nekih kompanija i prava uklanjaju sva preklapanja na tržištima semena i pesticida Bajera i Monsanta.

 

Ona je dodala da se Bajer obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno.

 

Bajer je predložio da BASF bude kompanija koja će preuzeti poslove koje treba da proda u tom sektoru.

 

Akvizicija Monsanta od strane nemačke kompanije predstavlja poslednju u talasu konsolidacija konkurentnog i politički osetljivog agrohemijskog sektora.

 

Naime, kineska državna kompanija KemČajna (ChemChina) završila je preuzimanje švajcarske Sindžente (Syngenta) a dovršava se i gotovo 150 milijardi dolara vredno povezivanje američkih džinova Dau kemikala (Dow Chemical) i Dipona (DuPont).

 

Aktivista organizacije Prijatelji Zemlje Evropa za sektor hrane i poljoprivrede Adrian Beb (Bebb) rekao je da će "spajanjem Bajera i Monsanta nastati najveća i najmoćnija korporacija u agribiznisu koja će pokušati da uvede genetski modifikovano seme i toksične pesticide u našu hranu i na naše selo", preneo je EURACTIV.com.

 

"Odluka Komisije će im omogućiti da, zajedno sa kompanijom BASF, postanu 'dejta' giganti u poljorivredi - 'Fejsbuk poljoprivrede', sa svim zamkama koje to podrazumeva. To je brak napravljen u paklu - loš za poljoprivrednike, loš za potrošače i loš za naše selo", zaključio je Beb.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: EK