Za francuske proizvođače šampanjca 2017. je bila odlična godina jer je prodato 307 miliona boca za rekordnih 4,9 milijardi evra, međutim, mnogi od onih koji gaje grožđe nemaju razloga za slavlje. Prodaja u Francuskoj zapravo je pala u uslovima jače konkurencije italijanskog proseka i španske kave i vlasnici vinograda koji su se nadali dobroj prodaji svog šampanjca moraće da preispitaju strategije i izglede.

 

Velike šampanjske kuće, kao što su Krug, Moe i Šandon (Moet & Chandon) i Vev Kliko (Veuve Clicquot), pokrile su 71% prodaje, što je za 0,4% više. Za ostalo su zaslužni manji vinogradi i zadruge, ali njihov udeo posleđih godina opada, najviše zbog oslanjanja na domaće tržište.

 

"Između 2007. i 2016. vinogradi su izgubili oko 25% isporuka gledano prema obimu", rekla je Oreli Ranževal-Deluze (Aurelie Ringeval-Deluze), ekspertkinja za industriju vina sa Univerziteta Rems u srcu Šampanje, preneo je thelocal.fr pozivajući se na AFP.

 

Prodaja šampanjca u Francuskoj smanjena je u 2017. za 2,5% ali je pad kod malih proizvođača bio izraženiji, za 4,9% ili 2,5 miliona boca, pokazuju podaci trgovinskog udruženja Komitet Šampanje.

 

"Problem je veoma oštra konkurencija na francuskom tržištu ... ali 80% vinograda prodaje svoj šampanjac u Francuskoj", kazao je predsednik unije proizvođača grožđa Šampanje Maksim Tubar (Maxime Toubart).

 

Ograničenja sa ciljem da se obezbedi kvalitet, poput "starenja" vina najmanje 18 meseci, znače da je šampanjac skuplji od drugih domaćih i stranih penušavih vina. Pored toga, francuski potrošači su oprezniji nakon decenije sporog ekonomskog rasta.

 

Rezultat toga je da sve više vinograda prodaje svoje grožđe direktno velikim kućama umesto da pokuša da konkuriše na tržištu sa svojim šampanjcem.

 

"Vinogradi sve više zavise od velikih kuća kada je reč o prodaji jer one mogu da prodaju boce i na udaljenim tržištima po visokoj ceni", kaže Tubar i dodaje da te kuće zato mogu sebi da priušte i da više plate grožđe.

 

Od 15.800 vinograda koje je Komitet Šampanje izbrojao u 2016, oko 4.400 proizvodi i prodaje svoje boce, što je broj koji je u padu. Mnogi od onih koji se nadaju da će "ostati u igri" pokušavaju da prodaju van Francuske ohrabreni rastom izvoza u 2017. od 8,4%.

 

"Polovina moje proizvodnje, 15.000 boca, ide u SAD i Italiju, ali i u Švedsku i Dansku", kaže mladi proizvođač Benoa Velu (Benoit Velut).

 

Sa njegovog vinograda od 7,7 hektara grožđe sa tri hektara ide u proizvodnju šampanjca za izvoz a preostalo prodaje nekoj od 300 velikih kompanija.

 

Ipak, mali proizvođači često nemaju potrebna sredstva da izađu na nova tržišta. Zato je Velu udružio snage sa još deset vinogradara i kaže da mu je to koristilo jer nema iskustva u marketingu.

 

I udruženje proizvođača grožđa se trudi da pomogne - poziva proizvođače na izložbe i nudi im časove engleskog, mada to do sada "nije zaustavilo pad obima" prodaje, kaže Tubar.

 

Ranževal-Deluze ukazuje i na trend ka vinima vrhunskog kvaliteta uz postepeno nestajanje onih proizvođača čiji se poslovni model nije promenio 20 godina.

 

Oni koji prežive biće međutim inspiracija novoj generaciji proizvođača koja traži svoj put i želi da izađe iz "senke" velikih kuća.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com