Italija još nije dobila vladu ali jeste gotovo 1.000 novih poslanika. Posle izbora održanih 4. marta, na kojima nijedna stranka nije osvojila većinu da bi sama formirala vladu, 23. marta održava se konstitutivna sednica parlamenta Italije. I ako ostavimo po strani ko je na vlasti, 18. parlament se prilično razlikuje od 17.

 

U Senatu, koji je dobio 315 novih senatora, blok desnog centra koji čine četiri partije ima 135 predstavnika a Pokret pet zvezda 112. Blok levog centra ima 57 mesta u Senatu a pridošlica sa levice, stranka Slobodni i jednaki, četiri.

 

U Domu poslanika, u kome je 630 predstavnika, koalicija desnog centra ima 260 mesta, Pokret pet zvezda 221, levi centar 112 a Slobodni i jednaki 14.

 

Dobitnici su Pokret pet zvezda koji je gotovo utrostručio broj mesta u oba doma parlamenta, sa 123 na 333, i Liga, koja je sa 33 otišla na 110 poslaničkih mesta, piše portal thelocal.it.

 

Istovremeno je najgore prošla Demokratska partija koja je izgubila 209 mesta u parlamentu a osvojila samo 169.

 

S obzirom na to da je Pokret pet zvezda birao "autsajdere" a ne političare od karijere, i da je osvojio veliki broj poslaničkih mesta, demografska slika italijanskog parlamenta umnogome se promenila.

 

Mladi i žene

 

Prosečna starost u Senatu, gde se zahteva da kandidat ima najmanje 40 godina, pala je na najnižu do sada - na neznatno više od 52 godine, prenala je Rai njuz. U donjem domu, za gde je minumum 25 godina, prosečan poslanik je još mlađi - 44 godine.

 

U Domu poslanika najmlađi je Alberto Stefani koji je napunio 25 godina pre četiri meseca a u gornjem domu Frančesko Laforđa (Francesco Laforgia) iz Slobodnih i jednakih koji je 40. rođendan proslavio u februaru.

 

Žene čine 34% novog italijanskog parlamenta, najviše do sada. To je napredak u odnosu na 31% u prethodnom sazivu ali i manje od cilja predviđenog novim izbornim zakonom po kome 40% vodećih kandidata treba da budu žene. Pošto partije mogu da stave kandidate na prvo mesto na više lista, ta odredba se nije direktno odrazila na broj mesta.

 

Italijanski parlament prvi put je dobio i tamnoputog senatora - Tonija Ivobija koji predstavlja Ligu. Ivobi je naturalizovani Italijan rođen u Nigeriji a poznat je po tome što je pomogao da se uobliči anti-imigrantska platforma Lige.

 

Poznata i nepoznata imena

 

Među dobro poznatima u parlamentu je Mateo Renci, bivši premijer koji je vodio Demokratsku partiju do ponižavajućeg poraza. On više nije lider stranke ali će sedeti u Senatu i predstavljati rodnu Firencu.

 

U gornji dom italijanskog parlamenta ušao je i Mateo Salvini koji je doveo Ligu do uspeha bez presedana na izborima. Salvini će u Senatu predstavljati Kalabriju koja je daleko od njegovog rodnog Milana.

 

Tu su i Pjer Ferdinando Kazini i doajen levice Ema Bonino. Kazini je italijanski poslanik sa najdužim stažom i taj demokratski senator izabran je deseti put posle 35 godina u parlamentu dok je Bonino počela svoj deveti mandat.

 

U parlament se posle pet godina vratio Umberto Bosi, osnivač Severne lige koju je Salvini "rebrendirao". On je prvi put ušao u parlament 1987.

 

Ima i onih koji nisu poznati, barem ne kao političari. Većina italijanskih senatora - 64%, novi su u parlamentu a trećina nikada do sada nije bila na nekoj funkciji.

 

U oba doma mnogi novi poslanici karijere su gradili van politike - ima oko 80 pravnika, po 30 novinara i lekara, ima i akademika, učitelja, poljoprivrednika.

 

Za "svežu krv" u parlamentu najzaslužniji je Poket pet zvezda koji je namerno izabrao kandidate koji nikada nisu bili na funkciji i čak je odustao od nekih za koje je utvrđeno da su bili funkcioneri na lokalnom nivou.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP