Od kada je medicinska marihuana legalizovana u Nemačkoj u martu 2017, ubrzano raste broj pacijenata kojima se prepisuje kao lek. U zdravstvenoj industriji, međutim, ne postoji veliki entuzijazam zbog tog porasta, a mnoga pitanja još nisu dobila odgovore.

 

Potražnja kanabisa je znatno povećana od kada je legalizovan pre godinu dana. Oko 44.000 jedinica marihuane pokrivenih zdravstvenim osiguranjem distribuirano je pacijentima 2017, prema podacima farmaceutske asocijacije ABDA, koji su nedavno dostavljeni nemačkoj novinskoj agenciji DPA, prenosi portal thelocal.de.

 

Predsednik federalne farmaceutske komore Andreas Kifer izjavio je da se beleži trend rasta iz tromesečja u tromesečje i da je sada medicinski kanabis mnogo jeftiniji i pristupačniji.

 

Istovremeno, kompanije za zdravstveno osiguranje dobijaju veliki broj zahteva za nadoknadu troškova medicinske marihuane. Kompanije Algemajne Ortskrankenkase, Barmer i Tehniker Krankenkase imale su više od 15.700 zahteva od legalizacije.

 

Broj zahteva je "uzleteo", prema kompaniji za zdravstveno osiguranje DAK-Gezundajt. Pre legalizacije, u Nemačkoj je samo oko 1.000 ljudi imalo dozvolu da koristi marihuanu u medicinske svrhe.

 

Četiri osiguravajuće kuće su do sada odbile trećinu zahteva. Na početku primene novog zakona bilo je nekih problema, kao što su nepotpune ili netačne informacije pacijenata.

 

Osiguravajuće kompanije nisu jedine koje su osetile posledice sve češćeg izdavanja recepata za medicinsku marihuanu.

 

Bavarski proizvođač lekova Bionorika takođe je imao koristi od povećane tražnje. Kompanija je 2017. udvostručila prodaju svog leka "Dronabinol" koji se dobija od kanabisa. Planira i povećanje proizvodnje pošto se broj njenih pacijenata gotovo utrostručio i stalno raste.

 

Na drugoj strani, doktori su pod pritiskom jer moraju da daju precizne razloge za prepisivanje kanabisa. Neki doktori strahuju za svoju reputaciju jer marihuana može da izazove asocijaciju na zavisnike od narkotika.

 

Medicinska efikasnost marihuane je takođe delimično kontroverzna.

 

"I dalje premalo znamo da li i kako medicinski proizvodi zasnovani na kanabisu deluju", izjavio je Jozef Mišo iz Nemačkog lekarskog udruženja.

 

Prema njegovim rečima, istraživanja moraju da budu sprovedena "veoma pažljivo" da bi se utvrdilo da li je kanabis alternativa konvencionalnim terapijama.

 

Nemačko hemp udruženje saopštilo je da čak ni posle godinu dana doktori nisu radi da prepisuju medicinsku marihuanu, iz dva razloga: traženje dozvola od kompanija za zdravstveno osiguranje i nedostatak mogućnosti za dodatno obrazovanje. Inače, hemp je vrsta kanabisa koja se gaji specijalno za industrijsku potrošnju.

 

Kanabis je u Nemačkoj legalizovan iz mdicinskih razloga za osobe obolele od teških bolesti, kao što su neke vrste kancera i multipla skleroza. Marihuana može da se prepisuje i pacijentima koji imaju epilepsiju ili hroničnu mučninu zbog hemoterapije.

 

Medicinski kanabis se do sada uvozio uglavnom iz Kanade i Holandije, ali vlasti planiraju da uskoro počnu domaće uzgajanje te biljke.

 

Za licencu za uzgoj 6.600 kilograma medicinskog kanabisa tokom četiri godine do sada se prijavilo više od 100 kompanija. Planirano je da prve plantaže marihuane pod državnom kontrolom budu omogućene do 2019. godine.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com