Lider vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da sa 80% verovatnoće očekuje da će se izgladiti spor sa EU oko valjanosti pravne države u Poljskoj. Kačinjski je takođe optužio opoziciju da neprestano plaši Poljake izlaskom iz EU.

 

"Na osnovu mojih informacija izglađivanje tog spora (sa EU) je moguće. Planiramo da unesemo izmene u zakone o pravosuđu koje smo uskladili sa Evropskom komisijom. To nije lako, ali neophodno je da se stanje vrati u normalu", kazao je Kačinjski poljskom provladinom nedeljniku Gazeta polska.

 

Premijer Mateuš Moravjecki procenio je na 70% šanse da se zahvaljujući poslednjim ustupcima zvanične Varšave oko kontroverzne reforme pravosuđa, koja je u EU i svetu ocenjena kao atak na nezavisnost sudova, povuče "nuklearna opcija" odnosno član 7 Lisabonskog sporazuma i pretnja da bi zbog gušenja pravne države i demokratije Poljska mogla da ostane bez prava glasa u EU.

 

"Mogu da kažem, 80% i mislim da to može da se desi vrlo brzo", rekao je Kačinjski.

 

Nakon neprestanog zaoštravanja spora Varšave i Brisela oko kontroverznih reformi poljskih vladajućih konzervativaca otkako su pre dve i po godine došli na vlast, prvo javnih medija, zatim čistki u državnoj upravi a na kraju i pravosuđa, novi poljski premijer Moravjecki izabran je da pokuša da spor izgladi, a Poljska da sprovede što više zamišljenih kontroverznih reformi ali uz stalni dijalog sa EU i bez straha da će biti kažnjena.

 

U martu su poslanici Prava i pravde predložili izmene u setu zakona reforme pravosuđa kao pruženu ruku preporukama EK, a šef EK Žan-Klod Junker kazao je odmah da na tu inicijativu gleda sa velikim simpatijama.

 

Kačinjski je u intervjuu poljskom nedeljniku optužio opoziciju da neprestano plaši Poljake nekakvim Polegzitom dok je on sam, kako je kazao, ceo svoj politički put posvetio da Poljska bude što jača i usidrena na Zapadu.

 

"Nastoje da prestraše ljude nekakvim potpuno apsurdnim teorijama nekakvog Polegzita, ili da ćemo se mešati u privatni život građana, to povodom pitanja abortusa. Budalaštine, budalaštine i još jednom budalaštine. Ali ponavljaju ih kao navijeni u nadi da će navući nekoga", rekao je Kačinjski.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP