Evropska komisija najavila je da će zabraniti različiti kvalitet prehrambenih proizvoda pod istom markom i u istom pakovanju nakon žalbi na škart hranu, kao i pritiska članica iz centralne i istočne Evrope. Brisel je saopštio i da se radi na metodologiji za testiranje hrane a da bi kasnije na meti mogli da budu i drugi proizvodi, poput kućne hemije.

 

Obraćajući se novinarima posle mesečnog sastanka koledža komesara 11. aprila, evropska komesarka za pravdu i potrošače Vera Jurova rekla je da će Komisija pojačati borbu protiv različitog kvaliteta hrane. "Izmenili smo direktivu o nepoštenoj trgovinskoj praksi kako bi jasno istakli da je različiti kvalitet hrane zavisno od tržišta na koje ide zabranjen", istakla je Jurova.

 

"Time će nacionalne vlasti dobiti oruđe koje su tražili da stanu na kraj toj nelegalnoj praksi. Kao što je predsednik EK Žan-Klod Junker rekao u septembru, ne postoje građani EU druge klase", kazala je Jurova.

 

U govoru o stanju Unije u Strazburu 13. septembra 2017. Junker je obećao akciju rekavši: "Neću da prihvatim da se u nekim delovim Evrope ljudima prodaje hrana slabijeg kvaliteta nego u drugim zemljama iako su pakovanje i brend identični".

 

Ispitivanja koja je sprovelo više vlada iz centralne i istočne Evrope pokazala su da multinacionalne kompanije prodaju proizvode sa manje kvalitetnim sastojcima u "novijim" članicama EU a plasiraju ih u istim pakovanjima i sa istim brendom kao u Zapadnoj Evropi.

 

Različiti kvalitet hrane oštro su kritikovali lideri članica sa istoka EU. Bugarski premijer Bojko Borisov u junu je taj problem okarakterisao kao "aparthejd" po pitanju hrane dok je jedan zvaničnik mađarske vlade rekao da je to "najveći skandal u nedavnoj prošlosti".

 

Kada je skandal izbio, Komisija je u prvom trenutku saopštila da nije kompetentna za kvalitet hrane već samo za njenu bezbednost. Pravo industrije prehrambenih proizvoda da koristi različite sastojke koji zadovoljavaju različite nacionalne ukuse iskorišćeno je kao opravdanje.

 

Međutim, čini se da je politički pritisak članica iz centralne i istočne Evrope ubedio Komisiju da promeni stav. Komisija je tako članicama dala moć da "škart" hranu označe kao nelegalnu.

 

Istraživanja u brojnim zemljama istočne Evrope pokazala su da su mnogi proizvodi slabijeg kvaliteta nego proizvodi pod istim brendom i u istom pakovanju u "starim" članicama EU.

 

Na pitanje portala EURACTIV da li se EU zabrana odnosi samo na hranu ili i na druge proizvode, Jurova je objasnila da je Komisija počela od hrane i da će metodologija za testiranje proizvoda biti gotova u maju.

 

Članice će odlučiti kako će koristiti tu metodologiju, verovatno će taj posao biti poveren organizacijama potrošača.

 

Očekuje se da se metodologija testira u drugoj polovini 2018. a troškove će pokriti EU.

 

Jurova je kazala da će od istraživačkog centra, nakon što završi sa prehrambenim proizvodima, zatražiti da urade metodologiju i za ispitivanje deterdženta za veš.

 

Češki državni sekretar za evropske poslove Aleš Hmelar ocenio je Komisijin predlog kao veliki korak napred.

 

Međutim, češka evroposlanica Olga Sehnalova, koja se bori protiv različitog kvaliteta hrane od 2011, rekla je da o predlogu EK mora "detaljno da se razgovara sa nadzornim organima i da, pre svega, treba da bude razjašnjen".

 

"Prema Komisiji, pravo trgovca da prilagodi proizvod iz tzv. legitimnih razloga, poput dostupnosti sirovina i preferencija potrošača, treba da ostane. Moramo da 'zapušimo sve rupe' koje mogu da vode daljem nezadovoljstvu među potrošačima i tome da ni posle godina debata nismo u stanju da nešto preduzmemo protiv nepoštenog ponašanja".

 

"Ako proizvođači žele da izmene sastojke, to mora da bude savršeno jasno potrošačima. To neće biti laka debata", upozorila je Sehnalova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK