Nemački ministar finansija Olaf Šolc smatra da o reformama EU koje je predložio francuski predsednik Emanuel Makron treba da se razgovara pre evropskih izbora 2019. i kaže da misli da su neki predlozi neizvodljivi. Francuska vrši pritisak na Nemačku i druge evropske zemlje da više ne odlažu teške odluke o regulativi za bankarsko i tržište kapitala zone evra.

 

Šolc je za list Frankfurter Algemajne Zontagcajtung rekao da će Nemačka narednih meseci blisko sarađivati sa Francuskom kako bi procenili koje reforme treba doraditi.

 

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger takođe je kritikovao Berlin što "kaska" za Makronom rekavši da prve odluke treba da budu donete već na samitu EU u junu.

 

"Makron zaslužuje brži odgovor od Nemačke", rekao je Etinger u intervjuu za isti nemački list, za izdanje od 15. aprila.

 

Šolc se složio da to pitanje treba razmotriti. "Ispitaćemo šta je moguće sprovesti bez preopterećivanja pojedinačnih članica", rekao je on.

 

Komenatri nemačkog ministra finansija objavljeni su nekoliko dana pre Makronove postete kancelarki Angeli Merkel.

 

Šolc je rekao i da je jasno da će Nemačka morati da obezbedi veća sredstva za EU posle izlaska Velike Britanije iz bloka.

 

Međutim, kako je kazao, Nemačka neće sama pokriti manjak koji će nastati posle Bregzita. Isto je govorio i njegov prethodnik Volfgang Šojble.

 

"Nemački ministar finansija je nemački ministar finansija", istakao je Šolc.

 

Proširenje ESM

 

Kada je reč o reformama koje je predložio Makron, Šolc kaže da Nemačka želi da se Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) proširi u monetarnu uniju i da se obezbedi kontinuirana parlamentarna kontrola.

 

Šolc je ukazao i na teškoće oko predložene bankarske unije, uključujući visok nivo nenaplativih zajmova u nekim zemljama.

 

Na pitanje oko Makronovog predloga za evropski budžet i evropskog ministra finansija, Šolc je odgovorio: "Te ideje unose novi impuls u evropski projekat koji nam je potreban. Ali, francuski predsednik takođe zna da sve njegove ideje ne mogu da se realizuju".

 

Angela Merkel razgovaraće o reformama EU 16. aprila sa konzervativnim blokom u parlamentu nakon što je zamenik šefa poslaničkog kluba konezervativaca Ralf Brinkhaus iskazao ozbiljnu zabrinitost oko reforme zone evra.

 

Etinger, takođe konzervativac, kaže da takvi komentari mogu da ugroze reformske napore i da "nisu prihvatljivi".

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Beta/AP