Odbor za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta pripremio je osnovu za glasanje o kontroverznom postavljenju generalnog sekretara EK 18. aprila na plenarnoj sednici. To postavljenje izazvalo je najveće u istoriji EU interesovanje a glasanje u EP mogao bi da bude veliki udar na Komisiju i njenog predsednika Žan-Kloda Junkera.

 

Nadležni odbor EP usvojio je 16. aprila velikom većinom izveštaj o imenovanju Martina Selmajera (Selmayr) za generalnog sekretara EK kojim se Komisija poziva da ponovo otvori proceduru imenovanja.

 

Članovi odbora kažu da se na nominaciju Selmajera "može gledati kao na puč" koji se proteže iznad granica propisa. Evroposlanici traže da se ponovi postupak i da se i drugim kandidatima da mogućnost da se prijave za poziciju.

 

Selmajer, bivši šef Junkerovog osoblja, unapređen je na mesto generalnog sekretara Evropske komisije, što je najviši državni službenik u EK, u februaru.

 

Taj potez izazvao je oštre kritike medija, posmatrača i Parlamenta zbog nepoštovanja transparentnosti i mogućeg nepoštovanja nekih pravila.

 

Iako se Komisija trudila da ceo slučaj zataška kao nevažan, dva puta je morala da radi prekovremeno kako bi odgovorila na pitanja evroposlanika. Prvi dokument sa odgovorima Komisije ima 80 strana a drugi 84.

 

Odbor za kontrolu budžeta 5. aprila je objavio 66 strana amandmana koji su ostavili utisak da je Parlament izgubio interesovanje za Selmajera, verovatno da bi se izbegla veća kriza. U međuvremenu je Junker tvrdio da će se povući sa pozicije predsednika EK ako Selmajera sklone.

 

"To je veliki udar na Komisiju. Velika većina pozvala je EK da ponovo otvori postupak imenovanja generalnog sekretara. Istovremeno je Parlament svestan da to pravno može da bude teško", rekao je evroposlanik Sven Gigold, izvestilac za "transparentnost, integritet i odgovornost EU".

 

"Parlament poziva da sva imenovanja budu otvorena i transparentna. Sve Junkerove ucene neće sprečiti Parlament da usvoji veoma kritički izveštaj i traži oštre konsekvence. Parlamentarna kontola je jača od političkih igara", istakao je Gigold.

 

U grupi Zeleni/EFA, koja je predvodila u kritikama i borbi protiv sumnjivog postavljenja, kažu da sada očekuju da Junker prizna da procedura nije bila ispravna.

 

Za sada se ne zna da li će se Junker pojaviti na debati u Strazburu.

 

U budžetskom odboru Komisiju predstavja komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.

 

Kako piše EURACTIV.com, glasanje na plenarnom zasedanju je neizvesno jer mnogi evroposlanici iz vodećih partija smatraju da je EU, s obzirom na mnoštvo spoljnih kriza, najmanje potrebna još jedna unutrašnja.

 

Profesor na Univerzitetu u Liježu Frenklin Dihus (Franklin Dehousse) smatra da je ova Junkerova kriza mnogo opasnija od one koja je srušila Komisiju Žaka Santera. Tada je sa Santerom otišla cela EK zbog korupcionaškog skandala komesarke Edit Kreson.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK