Jedna evroposlanica inicirala je otvoreno pismo u kome se vlade EU pozivaju da se drže podalje od Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji u junu. Poziv Rebeke Harms, koja je stručnjak za istočnu Evropu grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, podržalo je 60 evroposlanika iz 16 članica EU i pet različitih političkih grupa u Parlamentu.

 

U pismu se navodi da je trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu "samo poslednje poglavlje u izrugivanju evropskim vrednostima Vladimira Putina".

 

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim gasom, što Moskva žestoko poriče.

 

U otvorenom pismu se navode i "neselektivno bombardovanje škola, bolnica i javnih prostora u Siriji, vojna invazija u Ukrajini, sistematsko hakovanje, kampanje dezinformisanja, mešanje u izbore, pokušaji da se destabilzuje naše društvo i oslabi i podeli EU".

 

"Sve to je (Rusiju) ne čini dobrim domaćinom Svetskog prvenstva", dodaje se.

 

"Iako se slažemo da sport može da pomogne u izgradnji metaforičkih mostova, sve dok Putin razara prave u Siriji ne možemo da se pretvaramo da je Svetsko prvenstvo isto što i svaki drugi veliki sportski događaj", piše dalje u otvorenom pismu grupe evroposlanika.

 

Rebeka Harms je 20. aprila rekla da je Putin odgovoran za okupaciju i rat u Ukrajini.

 

"On podržava brutalnog diktatora Asada. Ruska armija je odgovorna za ratne zločine u ratu u Siriji. Ona nije prijateljski domaćin (prvenstva) sve dok podržava ultra desničare i antidemokratske partije u EU i pokušava da se meša u izbore...", dodaje se dalje.

 

Harms je istakla da niko ne treba da zaboravi da je ruska vojska okupirala Krim samo tri dana pošto su završene Zimske olimpijske igre u Sočiju 23. februara 2014.

 

"To pokazuje koliko je pre četiri godine bila ozbiljna oko olimpijske ideje uzajamnog razumevanja među narodima", zaključila je evroposlanica Zelenih.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta