Tinejdžeri iz Evropske unije moraće da prođu test o evropskoj istoriji i kulturi da bi dobili besplatne karte za međunarodnu železnicu interrejl kada napune 18 godina. Oko 15.000 osamnaestogodišnjaka moći će da učestvuje u programu "Otkrij EU" (DiscoverEU) za koji je Evropska komisija odobrila 12 miliona evra. Cilj programa, koji će se realizovati na leto, jeste otkrivanje kontinenta, upoznavanje evropske kulturne baštine i povezivanje s drugim Evropljanima.

 

Evropska komisija je, na predlog Evropskog parlamenta, opredelila 12 miliona evra za program za 2018. godinu i predložila da se iz narednog budžeta EU za period od 2021. do 2027. izdvoji još 700 miliona evra.

 

Evropski poslanici su 2017. usvojili predlog kojim se od Komisije traži da svakom Evropljaninu za 18. rođendan pokloni besplatnu interrejl kartu. EK je, međutim, procenila da bi za predlog Parlamenta bilo potebno 1,6 milijardi evra i da bi to bilo preskupo. Umesto toga će oko 15.000 tinejdžera dobiti vaučere za putovanje u vrednosti od 255 evra.

 

Konkurs će biti otvoren u junu, a putovanje može da traje do 30 dana, u periodu od jula do septembra. Uslov je da učesnik programa put počne u jednoj od članica EU i da poseti jednu do četiri prekogranične destinacije i makar jedno mesto s liste evropske kulturne baštine. Programom su pokriveni troškovi za putovanja vozom i avionom na kopnu i na ostrva.

 

Svi kandidati će učestvovati u onlajn takimčenju, a zvaničnici EK će izabrati učesnike programa na osnovu njihovih odgovora na šest pitanja o evropskoj kulturi, geografiji i istoriji. Jedan evropski zvaničnik je rekao da će odgovori na većinu tih pitanja moći lako da se nađu pretraživanjem na Guglu.

 

Komisija planira da preko društvenih medija promoviše program različitim grupama potencijalnih kandidata.

 

"Zaista želimo osobe različitog porekla i posebno one koje ne mogu da putuju", rekao je izvor iz EK.

 

Nemački poslanik Manfred Veber, lider Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu koji se snažno zalaže za taj projekat, opisao je predlog EK kao način da se "evropskom narodu pokaže da je EU mnogo više od mašine za pravljenje zakona".

 

Veber želi da se program "Otkrij EU" sada proširi i da postane "realnost za sve Evropljane koji pune 18 godina".

 

Besplatni interrejl za sve

 

U međuvremenu kampanja FriInterrejl, čije se pristalice zalažu za program besplatnih karata za putovanja vozom za sve mlade Evropljane, dobija na snazi, čime i raste pritisak na EU.

 

Ta kampanja ima podršku umetnika, političara, privrednika, prenosi partner portala EURACTIV.com Kvest-Frans (Ouest-France).

 

"Naš predlog je jednostavan: svi evropski građani dobijaju interrejl vaučer na 18. rođendan. Vaučer će važiti šest godina i moći će da se koristi mesec dana u bilo kom trenutku u tom periodu", navode iz kampanje.

 

Trenutno takva karta za putovanja mlade od 12 do 27 godina košta 510 evra.

 

S obzirom da "samo mali deo mladih Evropljana" ima koristi od programa poput Erazmusa ili Evropskog volonterskog programa, interrejl karta svakom bi dala "privilegiju da se sretne sa evropskim susedima i upozna druge kulture i tako doprinese koheziji u EU", naveli su potpisnici kampanje.

 

Kampanja je inače delo dvojice Nemaca. Martin Šper (Speer), star 31 godinu, i Vinsent-Imanuel Her (Vincent-Immanuel Herr), star 29, pokrenuli su kampanju pre četiri godine. Ti ubeđeni Evropljani smatraju da "evropska ideja zavisi od interakcije njenih građana".

 

Stoga su pokrenuli kampanju da svi osamnaestogodišnjaci iz EU dobiju besplatne interrejl karte. Njihovu peticiju "Spasavanje Evrope? Pošaljite mlade iz EU da putuju! #FreeInterrail" potpisalo je oko 40.000 ljudi.

 

Potpisnici kampanje smatraju da je budžet od 12 miliona evra za ovu godinu "dobar start", ali su pozvali Komisiju da proširi inicijativu "na sve mlade ljude u EU".


Kritike razočaranih

 

Program je, međutim, izazvao i kritike zbog budžetskog izdatka od 700 miliona evra.

 

Evropski forum mladih saopštio je da je veoma razočaravajuće to što Komisija planira da preusmeri fondove ka besplatnom putovanju umesto ka programu za studente Erazmus.

 

Naredni sedmogodišnji plan budžeta predviđa dvostruko više novca za Erazmus, ali Forum mladih smatra da je sadašnja sredstva potrebno udesetostručiti.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com