Veselin Mareški, lider bugarske partije Volja koja ima 11 poslanika u parlamentu, najavio je, dan pošto se vratio sa foruma ekstremne desnice u Nici čiji je domaćin bila Marin Le Pen, da će njegova stranka tražiti referendum o izlasku Bugarske iz NATO. Njegove izjave o NATO naišle su na oštre kritike u bugarskom palamentu.

 

Mareški je biznismen koga zovu bugarskim Trampom. Vlasnik je lanca benzinskih pumpi i apoteka i uspešno prodaje gorivo i lekove po daleko nižim cenama od konkurencije.

 

"Biće to jedna od naših velikih inicijativa u kampanji za evropske izbore i mi verujemo da nam NATO ne daje ništa ali da nas pljačka", rekao je Mareški za nacionalni radio 3. maja.

 

Kako je dodao, obaveze prema NATO znače da se "više milijardi uzima od bugarskog naroda" i daje za "besmislene gomile metala".

 

"Apsolutno smo protiv toga. Ako NATO želi da nam bude partner, može da nam da nekoliko aviona a ne da izvlači poslednje pare iz najsiromašnije evropske zemlje i zapravo gura ljude u još veće siromaštvo", istakao je lider Volje.

 

Prema Mareškom, Evropa pljačka bugarski narod. "Zabranili su nam izgradnju nove nuklerarne elektrane, naterali nas da zatvorimo naše reaktore (u Kozloduju), nisu nam dozvolili da učestvujemo u Južnom toku a oni istovremeno grade Severni tok, Turski tok i sve druge tokove", rekao je lider Volje.

 

On kaže da nemačke, francuske i američke kompanije slobodno investiraju i sarađuju sa Rusijom ali je to zabranjeno Bugarskoj koja se, umesto da bude most do Rusije i Istoka, pretvorila u prepreku.

 

"Te stvari se mogu promeniti kada prave evropske patriotske snage budu u vladi i rukovodstvu EU", kazao je Mareški.

 

Izjave Mareškog naišle su na oštre kritike vodećih političkih snaga u bugarskom palamentu.

 

Zamenik predsednika vladajuće partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Cvetan Cvetanov rekao je da ideja lidera Volje "iznenađuje" dodajući da je NATO deo bugarske nacionalne bezbednosti. Prema njegovim rečima, izbori za Evropski parlament biće test raspoloženja javnog mnjenja i, kako je rekao, Bugari žele da njihova zemlja bude deo snažne i ujedinjene Evrope i NATO.

 

Lider Pokreta za prava i slobode (DPS) Mustafa Karadaji kvalifikovao je ideju Mareškog kao "briljantnu demonstraciju populizma". On se obrušio na GERB, koji stranka Volja podržava. "Jedan od partnera GERB želi da izvede Bugarsku iz EU, drugi iz NATO", rekao je Karadaji misleći na prethodna saopštenja Atake, sada koalicionog partnera GERB.

 

DPS ne želi da nacionalisti budu u koaliciji sa GERB. Međutim, GERB ne želi da zameni Ataku Pokretom za prava i slobode.

 

Liderka Bugarske socijalističke partije (BSP) Kornelija Ninova rekla je da čak ne želi ni da komentariše reči Mareškog jer njegova izjava nije ozbiljna.

 

Prema bugarskim zakonima, referendum o pitanjima iz sfere međunarodne politike može da bude raspisan pre nego što Bugarska donese odluku a ne posle. Kada je Bugarska 2002. ušla u NATO referenduma nije bilo.

 

Poslanik Ujednjenih patriota Nikolaj Aleksandrov smatra da je međunarodna situacija trenutno napeta i da nije vreme za ideju Mareškog koju je prva plasirala stranka Ataka.

 

Ataku opisuju i kao ekstremno desnu i kao ekstremno levu.

 

Predsednik Bugarske Rumen Radev nazvao je predlog Mareškog šalom.

 

"Bugarska je deo NATO, to je naš kolektivni sistem bezbednosti i imamo obavezu da budemo lojalna članica NATO", rekao je Radev novinarima i dodao da će se i dalje zalagati, ne samo rečima, već i delom, za jačanje odbrambenih kapaciteta bugarske armije.

 

Mareški inače ima razloga za brigu pred evropske izbore 2019. Naime, nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi, da se izbori održe sada, samo četiri partije ušle u bugarski parlament - GERB sa 24,5% glasova, socijalisti sa 20,5%, DPS sa 6,1% i Ujedinjeni patrioti sa 5,5%. Stranka Volja koju predvodi Mareški dobila bi samo 1,1% glasova, što je veoma daleko od cenzusa od 4%.

 

Volji će biti još teže da ima evroposlanike u Evropskom parlamentu na izborima 2019. jer je cenzus na evropskim izborima još veći.

 

Izvor: BulgarianPresidency.EU

Foto: NATO