Evropska unija odlučna je da očuva međunarodni sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz tog sporazuma. Ministar spoljnih poslova Francuske najavio je 9. maja da će se, zajedno s nemačkim i britanskim kolegama sastati s iranskim predstavnicima. Šef nemačke diplomatije rekao je da treba sprečiti eskalaciju tenzija na Bliskom istoku i analizirati posledice Trampove odluke na evropske kompanije.

 

Sporazum postignut u Beču 2015. "ispunjava svoj cilj u garantovanju da Iran ne razvije nuklearno oružje", rekla je Mogerini u sedištu predstavništva EU u Rimu, izrazivši "posebnu zabrinutost" zbog Trampove odluke o uvođenju novih sankcija Iranu.

 

Francuska, Nemačka i Velika Britanija su izrazile žaljenje zbog Trampove odluke i želju da zajedno rade na "širem sporazumu".

 

"Radićemo zajedno na širem okviru, koji će pokriti nuklearne aktivnosti posle 2025. godine, balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu i Iraku", naveo je predsednik Francuske Emanuel Makron na Tviteru.

 

Makron je dodao da je "u igri režim međunarodne borbe protiv širenja nuklearnog oružja".

 

Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije sastaće se u ponedeljak, 14. maja, sa iranskim predstavnicima da bi razgovarali o očuvanju nuklearnog sporazuma, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian.

 

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas obećao je da će njegova zemlja raditi na očuvanju međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i sprečavanju "nekontrolisane eskalacije" tenzija na Bliskom istoku.

 

Mas je rekao da je taj sporazum funkcionalan i da nije u potpunosti jasno šta bi, prema gledištu SAD, trebalo da zameni nuklearni sporazum u cilju sprečavanja Irana da proizvede nuklearno oružje.

 

"Moraćemo da analiziramo i koje posledice će povlačenje SAD imati na evropske kompanije i kako mi u Evropi možemo zajedno na njih da reagujemo", rekao je šef nemačke diplomatije.

 

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da "nije prihvatljivo" da se SAD postave kao "ekonomski žandarm planete", pošto je Tramp rekao da strane firme imaju između tri i šest meseci da "izađu" iz Irana pre nego što se i same nađu na meti kaznenih mera koje bi im zabranile pristup američkom tržištu.

 

Le Mer je rekao da će Trampova odluka imati "posledice" za francuske firme, kao što su Total, Sanofi, Reno ili Pežo.

 

"To će biti problem za sve evropske firme (...) ali mnogo značajniji problem od ekonomskog je problem principa uvođenja ekstrateritorijalnih sankcija", ocenio je Le Mer.

 

Tram: Sporazum neće doneti mir

 

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je 8. maja da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i najavio "najviši nivo" ekonomskih sankcija protiv Teherana.

 

"Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsednički memorandum o početku uvođenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija", rekao je Tramp.

 

Dodao je da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti i da je reč o "užasnom" i "sramotnom" sporazumu.

 

"Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije doneo mir niti će ga ikad doneti", rekao je Tramp, ocenivši da je 2015. mogao lako da bude postignut znatno bolji sporazum.

 

Američki predsednik je upozorio da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

 

"Amerika neće biti talac nuklearne ucene", kazao je predsednik SAD i dodao da će povlaćenje iz sporazuma učiniti Ameriku mnogo bezbednijom.

 

Sporazumom Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od međunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom.

 

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

 

Rohani: Malo vremena za pregovore

 

Reagujući na povlačenje SAD iz sporazuma, predsednik Irana Hasan Rohani upozorio je da bi njegova zemlja mogla narednih nedelja da počne da obogaćuje uranijum više nego ikada.

 

Rohani je na iranskoj televiziji rekao da ima "malo vremena" za pregovore sa zemljama koje ostaju privržene tom sporazumu i da će u posetu tim zemljama poslati ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa.

 

Šef iranske Revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari pozdravio je odluku Trampa da povuče Vašington iz nuklearnog sporazuma s Iranom, i rekao da je od početka bilo jasno da se Amerikancima "ne može verovati" i da Trampov potez neće imati nikakav uticaj.

 

Džafari je izneo predviđanje da će se EU koja se protivila istupanju SAD iz sporazuma, na kraju prikloniti Vašingtonu, što znači da je "sudbina sporazuma jasna".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP