Javnosti dobro poznati Evropljani u otvorenom pismu zatražili su od lidera EU da izađu sa jasnim planom za "oživljavanje Evropske unije" ističući da strahuju od "nove faze letargije" koja može da bude podsticaj za populističke partije na evropskim izborima u maju 2019. Istovremeno je Evropska komisija na Dan Evrope pokrenula "onlajn" javne konsultacije sa Evropljanima od kojih traži da odgovore u kom pravcu žele da Evropa ide u budućnosti.

 

Među potpisnicima su bivši evropski komesar Laslo Andor, bivši premijeri Alen Žipe i Felipe Gonsales, evroposlanici Elmar Brok i Alen Lamasur, bivši predsednik grupe Zeleni Danijel Kon-Bendit, ali i nemački režiser Vim Venders i italijanski pisac Roberto Saviano.

 

Potpisnici su spremili i "onlajn" platformu - civico.eu, sa ciljem da se obezbedi veće učešće građana u institucijama EU.

 

Taj sajt biće mesto za dijalog građana i EU i omogućiće građanima da daju konkretne predloge i budu deo odlučivanja u Evropi.

 

"Zato 9. maja, na Dan Evrope, pozivamo na novo oživljavanje (evropskog projekta) od strane naših lidera, kao i svih građana, uticajnih ljudi, sindikata i poslovne zajednice širom kontinenta", navodi se u pismu.

 

"Smatramo neophodnim da se Evropski savet u junu obaveže na jasan plan oživljvanja Unije, predloži konkretne akcije koje će pozitivno uticati na kratkoročne i dugoročne perspektive građana i pruži preciznu agendu za sprovođenje", dodaje se.

 

Pre tačno dve godine, mesec dana pre nego što su Britanci glasali za izlazaka iz EU, pokrenut je sličan apel kako bi se sprečio raspad evropskog projekta.

 

Velika Britanija će izaći iz EU u martu 2019.

 

Međutim, stvari se ne popravljaju, navodi se u pismu i ukazuje na poslednje izborne rezultate i "kontinuirano jačanje populističkih pokreta. Što je još gore, poštovanje vladavine prava i osnovnih vrednosti, posebno medijskog pluralizma i slobode govora, čiini se da nikada nisu bili ugroženiji u EU".

 

Unija "pasivno ulazi u novu fazu letargije", naveli su uticajni Evropljani.

 

U pismu se navode i pozitivne stvari - niz specifičnih preporuka datih pre dve godine koje su sprovedene.

 

Ukazuje se na konsultacije sa građanima koje su počele u nekim članicama, "napredak istraživanja i razvoja u odbrani, davanje prioriteta veštačkoj inteligenciji od strane Evropske komisije, poboljšanje kvaliteta informacija, modernizaciju evropskog sociijalnog modela i projekat Erazmus u školama".

 

12 pitanja za budućnost Evrope

 

Evropska komisija je 9. maja, na Dan Evrope, pokrenula "onlajn" javne konsultacije sa Evropljanima od kojih traži da odgovore u kom pravcu žele da Evropa ide u budućnosti.

 

Jedinstvene konsultacije, koje su deo šire debate Budućnost Evrope pokrenute Belom knjigom Evropske komisije 1. marta 2017,  pripremila je grupa od 96 građana iz 27 članica EU. Oni su definisali pitanja za Evropljane.

 

"Pošto će uskoro evropski izbori, vreme je da se odluči šta treba da bude EU sa 27 članica. Bez obzira šta se desi, mora da bude Evropa koju su izgradili Evropljani", istakao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

 

"Istraživanje koje smo danas pokrenuli postavlja pitanje: Kakvu budućnost želimo za sebe, za našu decu i našu Uniju? Vreme je da se glas Evropljana čuje jasno i glasno o pitanjima koja se njih tiču i šta žele da povodom toga urade njihovi lideri", rekao je Junker, prenela je EK.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK