Evropska unija pokušava da nađe način da sačuva velike poslovne sporazume s Iranom, suočena s pretnjom američkih sankcija. Šefica evropske diplomatije će se 15. maja sastati sa iranskim kolegom u nastojanju da očuva nuklearni sporazum posle povlačenja SAD. Za tri godine od postizanja istorijskog dogovora mnoge evropske kompanije su sklopile poslove vredne više milijardi evra koji bi sada mogli da propadnu.

 

Od kada je nuklearni sporazum svetskih sila i Teherana stupio na snagu 2016. godine velike evropske firme su požurile da s Iranom sklope poslovne dogovore vredne više milijardi evra, pa je sada u igri i više hiljada radnih mesta.

 

Mnoge te kompanije strahuju da bi njihove poslovne veze sa SAD mogle da budu ugrožene ako nastave saradnju s Iranom, pošto je američki predsednik Donald Tramp saopštio je da se povlači iz istorijskog nuklearnog sporazuma 2015. i da ponovo uvodi sankcije Iranu.

 

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif srešće se 15. maja sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

 

Mogerini će biti domaćin sastanka sa ministrima spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije, nakon čega sledi sastanak u istom formatu sa Zarifom.

 

Pred Brisela, Zarif će u sklopu diplomatske turneje nakon što su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma posetiti i Peking i Moskvu.

 

Šta EU može da uradi?

 

Zvaničnici EU sada prepravljaju "statut o blokiranju" kako bi izbegli nove američke sankcije za kompanije koje posluju sa Iranom.

 

Uredba EU o blokiranju usvojena je 1996. uglavnom kao kontramera eksteritorijalnim sankcijama SAD protiv Kube i Irana. Tokom vremena EU i SAD su se sve bliže sarađivale u borbi protiv iranskog nukelarnog programa pa je Uredba EU bila fokusirana samo na Kubu.

 

Međutim, postoje sumnje oko legalne snage statuta.

 

SAD su nametnule velike kazne za banke koje obrađuju iranske transakcije, uključujući za banke sa sedištem u Britaniji - Standard čarterd, HSBC i Lojds.

 

Francuska, Nemačka i Velika Britanija ističu da ostaju posvećene nuklekarnom sporazumu sa Iranom i širenju poslovnih veza pod uslovom da se Iran drži svojih obaveza.


Trgovinski odnosi

 

Pre uvođenja kaznenih mera Iranu 2012. godine EU je bila najveći trgovinski partner te zemlje. Iran je 2011. imao veliki trgovinski suficit s EU. Trgovina je pala 2012, ali je polako počela da se oporavlja posle nuklearnog sporazuma 2015.

 

Izvoz zemalja EU u Iran 2017. godine je iznosio 10,8 milijardi evra, a uvoz iz Irana 10,1 milijardi. Vrednost uvoza je gotovo udvostručen u odnosu na 2016. godinu.

 

Većina uvoza iz Irana u EU je povezana s energetskim sektorom – više od 75% uvezenih proizvoda su nafta i druge vrste goriva. EU u Iran najviše izvozi mašine i transportnu opremu, a zatim hemikalije.

 

Među zemljama EU, najveći obim trgovine s Iranom imala je Italija, zatim Francuska, Nemačka i Holandija.

 

Trgovina s Iranom, međutim, čini samo 0,6% ukupne trgovine EU.

 

Glavni trgovinski partneri Irana su Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina, koji čine 23,6%, odnosno 22,3% ukupne trgovine Irana, prema podacima Evropske komisije. Trgovina s EU čini 6% iranske ukupne trgovinske razmene.


Veliki ugovori u opasnosti

 

Od ukidanja sankcija Iranu sklopljeni su veliki poslovi između zemalja EU i Irana vredni više milijardi evra.

 

Francuska energetska kompanija Total je s Iranom dogovorila pomoć u razvoju najvećeg gasnog polja Južni Pars, čija se vrednost procenjuje na pet milijardi dolara.

 

Norveška firma Saga enerdži je potpisala tri milijarde evra vredan sporazum o izgradnji solarnih elektrana.

 

Multinacionalna korporacija Erbas sklopila je dogovor o prodaji 100 aviona iranskoj aviokompnaiji Iraner, a proizvođač aviona ATR je dogovrio prodaju 20 aviona toj zemlji.

 

Nemački Simens je potpisao ugovore o modernizaciji iranske železnice i opremanju 50 lokomotiva. Italijansko državno železničko preduzeće FS potpisalo je sporazum vredan 1,4 milijarde dolara da napravi brzu prugu od Koma do Araka.

 

Francuski proizvođeč automobila Reno sklopio je posao koji uključujue izgradnju inženjerskog centra i fabrike kako bi povećao svoje proizvodne kapacitete u Iranu na 350.000 vozila godišnje.

 

Izvor: BBC

Foto: Beta/AP