Turski predednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je na Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu da su vlade evropskih zemalja, za razliku od BiH, danas pale na ispitu iz demokratije. Erdogan je istakao da je Turska uvek imala istorijske odnose s zemljama Evrope i da se mora osujetiti neprijateljstvo prema Turskoj u pojedinim evropskim državama.

 

"Evropske države koje smatraju da su kolevka demokratije, danas su pale na ispitu. A BiH je danas pokazala da je demokratska država", rekao je Erdogan na Kongresu UETD-a 20. maja, koji je zapravo predizborni skup uoči prevremenih predsedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 24. juni.

 

Erdogan je planirao da predizborne skupove vladajuće AK partije održi u Nemačkoj i Holandiji, ali su vlasti tih zemalja to zabranile.

 

Turski predsednik je rekao da je narod BiH, održavanjem skupa u "Zetri", "pokazao da prijateljstvo i zajedništvo sa narodom Turske traje i da će trajati", podsetivši da mu je bošnjački ratni lider Alija Izetbegović pred smrt "ostavio jedan zavet".

 

"Rekao mi je - Erdogane, vi se pobrinite za ovo područje. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo", istakao je on.

 

Navodeći da su mnogi Turci otišli u evropske zemlje kako bi "ostvarili svoj san o budućnosti", Erdogan je istakao da je Turska uvek imala istorijske odnose s zemljama Evrope.

 

"Mi nismo došljaci u Evropu, naši očevi su hiljadugodišnji Evropljani. Iako smo nakon odlaska Osmanlija povukli naše veze sa Evropom, one nikada nisu prekinute. Evropa, koja nam je do juče bila tuđina, postala nam je domovina", ocenio je predsednik Turske.

 

On je upozorio da se ne smeju uništiti veze Turaka u Evropi i domovini, dodavši da je Turska osnovala instituciju koja se bavi pitanjima dijaspore.

 

Erdogan je najavio nove projekte za turske državljane u dijaspori, ističući da se u nekim zemljama o njemu loše govori "zbog razjedinjenosti turske zajednice u tim zemljama".

 

"Sa jedne strane u nekim zemljama možete videti građane sa turskom zastavom, a sa druge strane sa zastavom nekih organizacija", rekao je Erdogan.

 

Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se svi Turci ujedine, dodavši da evropski Turci imaju zadatak da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

 

"Čuvajte svoju veru i jezik. Ako to izgubite bićete izgubljeni", dodao je Erdogan.

 

Turski predsednik je istakao da narod mora imati pravo demokratskog glasa i da će ga imati i na 24. juna na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

 

"Uvek smo podržavali rad naših nevladnih organizacija u Evropi. UETD je u tom smislu ostvario velike rezultate obezbedivši pomoć našim građanima. Trenutno se u našoj državi obrazuje preko 4.000 ljudi iz drugih država", kazao je Erdogan.

 

Turski predsednik je naglasio da se mora osujetiti neprijateljstvo prema Turskoj u pojedinim evropskim zemljama, pozivajući dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojim žive.

 

Erdogan je izjavio i da su se Bošnjaci, tadašnji bosanski muslimani i Turci, zajedno borili u u bici na Dardanelima i da se "ponovo mora postići takvo jednistvo".

 

"Glas koji se diže iz Sarajeva je nagoveštaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znate naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", rekao je Erdogan.

 

Turski predsednik je boravio u jednodnevnoj poseti BiH, tokom koje se prvo sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, posetio grob bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića i predizborni skup u organizaciji UETD-a.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Sinhua