Male boginje nastavljaju da se šire u zemljama Evropske unije, a od početka 2018. godine su registrovana 22 smrtna slučaja, prema najnovijim podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Najveći broj obolelih bio je u Rumuniji (2.712), Francuskoj (2.173), Grčkoj (1.948) i Italiji (805).

 

Male boginje počele su da se šire i u Engleskoj, gde je za proteklih pet meseci registrovano 440 obolelih. Među pogođenim zemljama su i Češka, Francuska, Grčka, Italija, Rumunija i Španija, navodi se u izveštaju ECDC objavljenom 22. maja.

 

Većina obolelih bila je starija od 15 godina, što ukazuje na potebu da mladi treba da provere da li su vakcinisani i ako nisu da to urade.

 

ECDC je saopštio da 95% stanovništva treba da bude vakcinisano sa dve doze vakcine da bi se bolest iskorenila i zaštitili oni koji su najpodložniji ozbiljnijim komplikacijama, kao što su novorođenčad, koja ne mogu da budu vakcinisana pre prve godine.

 

Samo pet zemalja Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora, međutim, ima pokrivenost imunizacijom od 95%, što pokazuje da su potrebne dalje mere, navodi se u saopštenju.

 

Francuski poslanik Evropskog parlamenta Žil Parno izjavio je za EURACTIV.com da je širenje malih poginja postao zabrinjavajući fenomon.

 

"Nepouzdani onlajn izvori bombarduju naše građane nepouzdanim, pogrešnim i nenaučnim informacijama, izazivajući odlaganje ili potpuno odbijanje primanja neophodnih vakcina", rekao je Parno.

 

Zdravstvene vlasti na nacionalnom i evropskom nivou su počele aktivnije da se angažuju na društvenim mrežama, kojima trenutno gotovo potpuno dominiraju protivnici vakcinacije, izjavila je doktorka Andrea Amon u intervjuu za briselski Euraktiv.

 

"Ako se ništa ne uradi situacija će se pogoršati. Naš cilj je ne samo da sprečimo da se pogorša, nego da eliminišemo bolest. To je razlog i naše saradnje sa državama po tom pitanju", rekla je Amon.


U Srbiji više od 5.000 obolelih

 

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra je od mаlih bоginjа obolelo 5.318 osoba, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Od komplikacija uzrokovanih malim boginjama umrlo je 15 osoba, a 33% obolelih jе hоspitаlizоvаnо.

 

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 71 gоdinа, dok je najveći brој оbоlеlih u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа.

 

Vеćinа оbоlеlih оsоbа (95 odsto) је nеvаkcinisаnа, nеpоtpunо vаkcinisаnа ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

 

Prvi smrtni slučaj od posledica malih boginja registrovan je u Srbiji posle 20 godina 27. decembra 2017. godine.

 

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Pixabay.com