Predsednik Italije Serđo Materela imenovao je Đuzepea Kontea za madatara za sastav nove vlade desničarske lige i antisistemskog Pokreta pet zvezdica. Konte je obećao da će da će biti advokat italijanskog naroda i da će braniti njegove interese u Evropi i svetu.

 

"Predsednik Republike zadužio me me da formiram vladu", rekao je Konte novinarima posle dvočasovnog sastanka s Matarelom 23. maja.

 

Imenovanjem Kontea za novog premijera moglo bi da bude okončana dvomesečna politička nestavilnost u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, ali koalicija evroskeptičnih i antiimigrantskih partija uznemirila je zvaničnike Evropske unije.

 

U Konteovom razgovoru s novinarima u predsedničkoj palati ipak se čuo pomirljiviji ton  prema Evropi.

 

"Svestan sam da treba potvrditi mesto Italije i u Evropi i u svetu. Moja namera je da dam život vladi naroda koja brine o njegovim interesima. Spreman sam da branim interese Italijana u Evropi i na međunarodnoj sceni, održavajući dijalog s evropskim institucijama i predstavnicima drugih zemalja", rekao je Konte.

 

Dodao je da je učestvovao u izradi zajedničkog programa populističkih antisistemskih stranaka, koje žele da odustanu od mera štednje.

 

Sastav kabineta Konte je najavio da će predstaviti predsedniku tokom naredih nekoliko dana. Ministre prvo mora da odobri Matarela a da zatim dobiju i podršku parlamenta.

 

Prema pisanju italijanskih medija, predsednik Lige Mateo Salvini biće ministar unutrašnjih poslova, a lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo će biti na čelu ministarstva za ekonomski razvoj.

 

Oprez EU

 

Matarerela je navodno bio zabrinut zbog plana da ministar ekonomije bude Paolo Savona. On se kao ministar industrije 1993-1994. godine čvrsto suprotstavljao potpisivanju Mastrihtskog ugovora i izjavio je da evro valutu smata "nemačkim kavezom".

 

Zajednički program dve partije predviđa velike mere protiv štednje, kao što su smanjenje poreza, mesečni osnovni prihod i ublažavanje penzione reforme, za koje Di Majo i Salvini tvrde da će podstaći ekonomski rast.

 

Zvaničnici EU su, međutim, izrazili zavirnutost da Italija mogla da izazove novu krizu u evrozoni ako se ne bude pridržavala briselskih ciljeva u javnoj potrošnji i smanjenju javnog duga.

 

Komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovici izjavio je da Italija mora da da "kredibilan" odgovor na pitanje kako će smanjiti dug, koji je drugi po veličini u evrozoni u odnosu na bruto domaći proizvod.

 

Program nove vlade takođe predviđa i ubrzanje proteravanja ilegalnih migranata i suzbijanje njihovog krijumčarenja. Od početka migrantske krize 2013. u Italiju je došlo gotovo 700.000 izbeglica.

 

"Procenjujemo vlade ne prema onome što najavljuju, nego prema onome što će uraditi. Ali ostaćemo revnosni u zaštiti prava Afrikanaca koji su u Italiji", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-klod Junker.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP