Dok iz Italije stižu glasine da bi dve evroskeptične stranke ipak mogle formirati vladu, u institucijama i mnogim vladama Evropske unije (EU) se ne krije zabrinutost da kriza italijanske vlade može uzdrmati zonu evra, jer već sada posledice pada berzi i loše reagovanje finansijskih tržišta ugrožavaju i Španiju i Portugal. Pošto novi mandatar, bivši zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda Karlo Kotareli još nije predložio sastav tehničke vlade i male su šanse da dobije podršku većih političkih partija, Italijani bi mogli ponovo na birališta već u julu.

 

Italija je treća, a Španija četvrta po snazi ekonomija među članicama zone evra.

 

Italijanski list Republika je upozorio da je "za barijeru onima koji su protiv EU nužno da postoje proevropski lideri, koje je teško naći u Italiji".

 

"U Italiji na vidiku nema (Emanuela) Makrona koji je u Francuskoj", kako dodaje Republika, "zaustavio Marin Lepen, francusku verziju (Matea) Salvinija", vođe krajnje desničarske Lige čiji je dolazak na vlast, zajedno s Pokretom pet zvezdica, sprečio šef italijanske države.

 

Izvesnu zbunjenost unutar EU pokazuje i brzi pokušaj čelnika Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska da naglase da se mora poštovati volja italijanskih birača i time ublaže izjavu evropskog komesara, Nemca Gintera Etingera, koji je izazvao pravu lavinu nezadovoljstva ne samo evroskeptičnih stranaka i glasača u Italiji.

 

Etinger je poručio italijanskim biračima da na očekivanim novim izborima u julu moraju kao putokaz imati loše reagovanje berzi i svetskih finansijskih krugova na mogućnost da dve evroskeptične stranke u Italiji dođu na vlast.

 

To je samo podjarilo ranije salve optužbi vođa populističkih stranaka da su finansijski krugovi i "diktat Nemačke" stajali iza odluke italijanskog predsednika Serđa Matarele da ne prihvati vladu Pokreta pet zvezdica i Lige, pre svega zato što je za ministra ekonomije predložen Paolo Savona, zagovornik temeljitog preuređenja evrozone i mogućeg izlaska Italije iz evra.

 

List italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore, javlja da lideri Pokreta pet zvezdica Serđo di Majo i Lige Mateo Salvini nastoje da iznađu načine da ipak formiraju vladu.

 

Planiraju da to učine tako što bi za ministra ekonomije bio predložen Salvinijev bliski saradnik Đankarlo Đorđeti, znatno umereniji kad je reč o odbacivanju "stezanja kaiša" i kresanja troškova, odnosno opstanku Italije u evrozoni,  i novom velikom zaduživanju zemlje zarad investicija u rast privrede, a pominje se i da bi sam Salvini mogao biti kandidat za ministra ekonomije.

 

Predsednik Matarela je novi mandat dao Karlu Kotareliju, zagovorniku kresanja javnih troškova, ali i reforme evrozone, međutim, dosad Kotareli nije izašao s predlogom ministara u novoj tehničkoj vladi i poruke svih italijanskih stranaka govore da on ne može dobiti podršku u parlamentu, pa bi novi izbori mogli da se sazovu već u julu.

 

Di Majo i Salvini sada kažu da bi sve bilo oglušivanje o volju italijanskih birača i veliko gubljenje vremena i energije, jer ankete pokazuju da bi Pokret pet zvezdica i Liga i na ponovljenim izborima dobili jasnu većinu.

 

Cela situacija izaziva veliku glavobolju u Evropskoj uniji, jer italijanski građani očigledno žele da u zemlji promene sistem stranaka koje se decenijama smenjuju na vlasti a nisu u stanju da reše ekonomsku i socijalnu krizu, a veoma su kivni i na ono što u EU vide kao "diktat Nemačke" da se mora nastaviti sa "stezanjem kaiša" i kresanjem javnih troškova iako Italija od 2008. doslovce ekonomski tavori.

 

Ako bi na vlast u Italiji ipak došle dve evroskeptične stranke, moralo bi se krenuti u ozbiljne pregovore o već zamišljenoj nemačko-francuskoj reformi evrozone, tako da se koliko je moguće i italijanski interesi i pogledi uvaže.

 

To je već nagovestio francuski predsednik Makron koji je, kad je izgledalo da će Pokret pet zvezdica i Liga formirati vladu, izjavio da "pruža ruku" za dogovor.

 

Da to neće biti nimalo lako svedoči izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da Nemačka želi da sarađuje sa svakom vladom, ali naravno takođe želi da ima principe unutar evrozone".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP