Antisistemske i antievropske partije ipak su uspele da postignu dogovor i formiraju novu vladu Italije, izbegavši ponovne izbore. Lider krajnje desne Lige Mateo Salvini biće ministar unutrašnjih poslova, dok će vođa Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo voditi resor ekonomskog razvoja. Antievropski ekonomista Paolo Savona biće ministar za evropske poslove.

 

Predsednik Italije Serđo Matarela je pravniku Đuzepeu Konteu drugi put poverio mandat za sastav vlade, pošto su lideri Pokreta pet zvezdiza i Lige Luiđi di Majo i Mateo saopštili da su ostvarili "uslove za političku vladu".

 

Italijanski predsednik je prethodno blokirao izbor evroskeptičnog ministra finansija, zbog čega se povukao Konte, i dao mandat bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda Karlu Kotareliju da vodi privremenu vladu.

 

Kotareli je 31. maja rekao novinarima da više nije potrebno formirati tehničku vladu, pošto su Di Majo i Salvini prihvatili kompromis oko sastava kabineta.

 

Lideri populističkih stranaka Salvini i Di Majo će, pored ministarstkih, obavljati i funkciju zamenika premijera.

 

Paolo Savona, antievropski ekonomista zbog kog je propao prvi pokušaj formiranja vlade pošto Matarela nije pristao da potvrdi njegov izbor za ministra ekonomije, u novoj vladi će biti na čelu ministarstva za evropske poslove.

 

Ministar ekonomije i finansija biće profesor Djuzepe Tria, koji se zalaže za ostanak Italije u evrozoni, ali i za smanjenje poreza, dok će ministar spoljnih poslova biti izrazito proevropski nastrojen Enco Moavero Milanezi.

 

"Bez obećanja bilo kakvih čuda, mogu da kažem da, posle prvih meseci ove promene vlade, želeo bih da imamo zemlju s malo manje poreza i malo više bezbednosti, više poslova i manje ilegalnih migranata", izjavio je Salvini na skupu posle objavljivanja sastava nove vlade.

 

Samo dva dana ranije, izgledalo je da će Italijani ponovo izaći na birališta već u junu, pošto Kotareli nije imao podršku političkih partija za svoju tehničku vladu. S druge strane, mislilo se da antievropske partije neće odustati od izbora Savone za ministra ekonomije.


Antievropski, antinemački Savona

 

Oštar kritičar sporazuma iz Mastrihta i evra, Savona je u svojoj najnovijoj knjizi "Kao nočna mora i san" napisao da evropska jedinstvena valuta predstavlja "nemački kavez".

 

"Moramo da pripremimo plan B da izađemo iz evrozone ako bude neophodno… duga alternativa je da završimo kao Grčka", napisao je Savona.

 

U knjizi napada italijanske zvaničnike koji su odlučili o ulasku Italije u evrozonu, Evropsku centralnu banku i njenog predsednika Marija Dragija, i posebno Nemačku.

 

Odbacujući kritike da je evrofob, Savona tvrdi da je u principu za ujedinjenu Evropu, ali da kritikuje institucije koje su izneverile evropski narod.

 

Direktor Banke Italije i bivši ministar finansija Vinčenco Visko izjavio je da Savona ima kapacitet i kredibilitet za funkciju ministra, ali da postoje"dva velika problema".

 

Prvi problem je da će primeniti program protiv mera štednje "za koji zna da je potpuno neprimenjiv" jer Italija ima javni dug od 2,3 hiljada milijardi evra. Drugi problem, navodi Visko, je to što su njegovi politički stavovi "radikalno i samoubilački antinemački , što bi moglo da stvori probleme i njemu i nama".

 

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP