Španski premijer Marijano Rahoj primoran je da napusti funkciju izglasavanjem nepoverenja u parlamentu koje su tražili Socijalisti zato što je njegova stranka umešana u korupcionaški skandal. Vođa Socijalista (PSOE) Pedro Sančes je izabran za novog premijera Španije.

 

"Potpisaćemo novu stranu u istoriji demokratije u našoj zemlji", rekao je Sančes pre glasanja o nepoverenju vladi u Parlamentu 1. juna.

 

Rahoj je prvi premijer u savremenoj španskoj istoriji kome je izglasano nepoverenje u parlamentu. Rahoj, šef Narodne stranke (PP) bio je premijer više od šest godina, od 2011. godine.

 

Rahoj je drugog dana rasprave priznao poraz i rekao poslanicima da mu je bila "čast da ostavi bolju Španiju nego što je zatekao" kada je došao na dužnost.

 

Sančes je osigurao većinu za glasanje pošto je dobio podršku više manjih stranaka uključujući i Baskijsku nacionalnu partiju. Predlog o izglasavanju nepoverenja vladi podržalo je 180 poslanika, 169 je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan. Socijalisti imaju 84 mesta u donjem domu parlamenta od 450 mesta.

 

Sančes je rekao da je Rahoj (63) nije preuzeo odgovornost za umešanost njegove stranke u skandalu koji je prošle nedelje bio glavna vest pošto je jedan od bivših blagajnika partije dobio zatvorsku kaznu od 33 godine.

 

Visoki sud u Madridu je osudio Luisa Barsenasa za primanje mita, pranje novca i utaju poreza.  Slučaj se vodio oko tajnog fonda španske Narodne partije vođenog od 1999. do 2005.

 

Sančes je bio takoreći nepoznat kada je 2014. godine izabran za vođu Socijalista.  Fotogenični ekonomista i bivši košarkaš osvojio je članove svoje stranke obećanjem da će ujediniti podeljenu stranku i vratiti Socijaliste nazad na vlast.

 

Ipak stranka je posle toga dva puta pretrpela izborni poraz, 2015. i 2016. Na kraju je primoran da podnese ostavku kada je odbio da podrži Marijana Rahoja što je uvelo zemlju u produženu političku neizvezsnost i partiju u unutrašnje trvenje.

 

Mesecima kasnije on je zbunio mnoge svoje kritičare i vratio se i pobedio u unutarpartijskim izborima Socijalista.

 

Prema španskom ustavu partija koja podnese predlog o nepoverenju vladi mora da bude spremna da vlada i zameni svrgnutog premijera ukolikio se taj predlog usvoji.

 

Prema tome ovaj umeren ali ambiciozan 46-ogodišnjak iz Madrida je novi španski premijer uprkos činjenici što njegova stranka ima manje od četvrtine mesta u Kongresu, španskom parlamentu. Sančes će položiti zakletvu za vikend i imenovati kabinet iduće nedelje.

 

Odlazak Rahoja ubacuje Španiju, četvrtu po veličini privredu u EU, u političku neizvesnost.

 

Iako je vođa Socijalista, Sančes nije član parlamenta. Dopisnici navode da će sa samo 84 mesta u donjem domu Parlamenta, njegova stranka imati teškoće da nađe saveznike da izglasa zakone.

 

Očekuje se da će dobiti podršku od Podemosa. Manje grupe uključujući baskijske i katalonske nacionaliste podržale su predlog o nepoverenju, ali nije sigurno da li će podržati novu vladu.

 

Centristička stranka Sijudadanos, koja dobro prolazi prema anketama, podržala je Rahoja.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP