Nova socijalistiška španska vlada premijera Pedra Sančesa položila je 7. juna zakletvu pred kraljem Felipeom VI. To je vlada sa najvećim brojem žena do sada i sa vrlo izraženim proevropskim stavom.

 

Vlada ima 11 ministarki i to u ključnim resorima, uključujući ekonomije, finansije, odbranu i pravdu, i šest ministara, ne računajući Sančesa.

 

Nova vlada je takođe vlada sa najmanom podrškom u parlamentu od ponovnog uspostavljanja demokratije u Španiji. Sa 84 od ukupno 350 poslanika mogla bi imati poteškoće da izdrži do kraja mandata ovog saziva parlamenta 2020.

 

Sančes je obavestio španskog kralja Felipea Šestog o postavljenjima, pre nego što ih je saopštio javnosti. Prema njegovim rečima, nova španska vlada će biti "napredna, modernizatorska i evropska".

 

Ministarke

 

Vlada Socijalističke radničke partije Španije (PSOE) premijera Pedra Sančesa ima 16 ministara - 11 žena i pet muškaraca. Sančez je rekao da je to prvi put od povratka Španije demokratskom sistemu 1970-ih godina prošlog veka da u jednoj vladi ima više žena nego muškaraca.

 

Na mesto ministarke ekonomije imenovana je Nađa Kalvino, bivša generalna direktorka Evropske komisije za budžet 2014. godine.

 

Margarita Robles, bivši sudija Vrhovnog suda, nova je ministarka odbrane, a Marija Hesusu Montero ministarka finansija. Mesta ministra pravde i obrazovanja takođe su pripala ženama, navodi agencija AP.

 

Potpredsednica vlade zadužena za jednakost biće Karmen Kalvo, takođe ekspert za ustavno pravo i bivša ministarka kulture u periodu do 2004. do 2007. godine.

 

Katalonija

 

Glavni izazov za novu vladu Pedra Sančesa biće isti oni koji su u poslednjih osam meseci proganjali bivšeg premijera Marijana Rahoja - nezavisnost Katalonije.

 

Lider socijalista obećao je otvorene razgovore sa regionalnim vlastima u Kataloniji, navodeći da konačno rešenje mora da bude u skladu sa španskim ustavom.

 

Ministar spoljnih poslova u novoj vladi biće bivši predsednik Evropskog parlamenta Žozep Borel, 71-godišnji Katalonac koji je žestoko protiv nezavisnosti Katalonije. Njegov izbor kritikovali su separatisti u tom regionu, dok su ga pozdravili poslanici koji su za ostanak u Španiji.

 

Merithel Batet, katalonska poslanica i ekspert za ustavno pravo, dolazi na mesto ministrake za javnu upravu. Kako navodi agencija AP, ona će biti zadužena za nastojanja Katalonije da dobije veću autonomiju.

 

Astronaut

 

Prvi španski astronaut Pedro Duke će, 20 godina posle svog prvog leta u svemir, postati ministar u novoj vladi svoje zemlje. Aeronautički inženjer koji je postao poznat tokom leta u svemir 1998. godine, biće na čelu resora nauke.

 

Duke je diplomirao na madridskom Politehničkom univerzitetu 1986. godine, a šest godina kasnije izabran je za učesnika programa Evropske svemirske agencije za buduće astronaute.

 

Posle obuke u Rusiji i SAD, 1998. godine stigao je u orbitu Zemlje letelicom "Diskaveri", a 2003. godine je bio i u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

 

Prethodnih godina je oštro kritikovao donedavnu vladu konzervativca Marijana Rahoja zbog smanjivanja budžeta za naučna istraživanja i prosvetu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP