Evropska komisija je usvojila propis koji bi trebalo da zaštiti od američkih sankcija evropske kompanije koje nastave da posluju s Iranom posle istupanja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma s Teheranom. Evropska komisija je, takođe, odlučila da od jula počne da primenjuje carine na uvoz američke robe, kao odgovor na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope.

 

Cilj usvajanja propisa je suprotstavljanje ekstrateritorijalnim posledicama američkih sankcija po evropske kompanije koje žele da investiraju u Iranu, omogućavajući im da nadoknade štetu koju pretrpe zbog tih sankcija.

 

Taj evropski propis, nazvan "zakon o blokadi", smišljen je 1996. da bi se zaobišao američki embargo Kubi, ali nikada nije upotrebljen.

 

Da bi se primenio na iranski slučaj, bilo je potrebno da se produbi i izmeni.

 

Evropska komisija je navela da države članice i Evropski parlament imaju dva meseca da iznesu primedbe.

 

Saopšteno je da će "ako ne bude primedbi" propis stupiti na snagu "najkasnije početkom avgusta, kada prva serija američkih sankcija" počne da deluje.

 

"Zakon o blokadi" zabranjuje evropskim firmama da se prilagođavalju ekstrateritorijalnim - vanevropskim efektima američkih sankcija pod pretnjom kazni koje određuje svaka članica EU.

 

Takođe, firmama se nudi kompenzacija za svaku štetu pretprljenu od sankcija i poništava u EU posledice odluka stranih sudova zasnovanih na sankcijama.

 

Taj propis je u tom smislu korisniji malim i srednjim preduzećima koja nemaju mnogo veza sa SAD, nego velikim kompanijama koje rešenje traže pregovorima sa Vašingtonom o izuzeću iz američkih sankcija.

 

Francuska, Nemačka i Velika Britanija su zatražile od SAD da njihove kompanije u Iranu budu izuzete od sankcija.

 

Evropska komisija je takođe izmenila propis da bi Evropskoj investcionoj banci omogućila da podrži evropske investicije u Iranu, pre svega malih i srednjih preduzeća.


Kontramere od jula

 

EK je saopštila 6. juna da će uvesti "uravnotežavajuće" carine na američku robu vrednosti 2,8 milijardi evra, a među kojom su čelik, poljoprivredni proizvodi, "burbon", puter od kikirikija i sok od narandže.

 

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je rekao da bi lista američkih proizvoda na koje će biti uvedena carina, trebalo da bude gotova u junu.

 

Ako većina članica EU ne bude uložila primedbu do kraja juna, primena novih taksi počeće od jula.

 

EU je prošle godine izvezla 5,5 miliona tona čelika u SAD. Evropski proizvođači čelika zabrinuti su zbog gubitka pristupa tom tržištu, ali strahuju i da će čelik iz drugih zemalja preplaviti Evropu.

 

Evropska komesarka Sesilija Malmstrom je izjavila da kontramere predstavljaju "odmeren i proporcionalan odgovor na unilateralnu i nelegalnu odluku" Trampa da uvede 25% uvoznih taksi na čelik i 10% na aluminijum.

 

Malmstrom je rekla da su evropske carine u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije. Ako STO  potvrdi da su američke takse nelegalne, ili posle najviše tri godine, EU će uvesti nove carine vrednosti 3,6 milijardi evra, što bi zajedno sa prvim carinama bilo jednako ukupnoj šteti američkih taksi po izvoz evropskog čelika i aluminijuma, koji se procenjuje na 6,4 milijardi evra.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP