Austrija je saopštila da će zatvoriti sedam džamija i proterati do 60 imama za koje kaže da se finansiraju iz inostranstva. Turska je osudila "rasistički" i "islamofobični" potez austrijskih vlasti.

 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je zatvaranje džamija i proterivanje islama deo borbe protiv političkog Islama.

 

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl izjavio je da bi 150 ljudi, uključujući imame i njihove porodice, moglo da ostane bez prava na prebivalište.

 

Odluka je doneta pošto su austrijske vlasti za verska pitanja istražile fotografije objavljene u aprilu, a na kojima su prikazana deca u džamiji koju podržava Turska, kako glume da su mrtva u predstavi o Galipoljskoj bitci u Prvom svetskom ratu.

 

"Za paralelna društva, politički islam i radikalizaciju nema mesta u našoj zemlji", rekao je austrijski kancelar.

 

Vlada će, takođe, raspustiti udruženje "Arapska verska zajedica". Šest džamija koje će biti zatvorene vodi ta organizacija.

 

Džamije će biti zatvorene na osnovu zakona iz 2015. godine kojim se zabranjuje finansiranje džamija iz inostranstva.

 

Portparol turskog predsednka Ibrahim Kalin kritikovao je odluku Beča.

 

"Odluka Austrije da zatvori sedam džamija i deportuje imame sa neubedljivim izgovorom odraz je anti-islamskog, rasističkog i diskriminacionog talasa populizma u toj zemlji", rekao je Kalin.

 

To je, prema njegovim rečima, deo nastojanja da se islamofobija i rasizam učine normalnim.

 

Kalin je ocenio da je ideološki obojeno delovanje austrijske vlade u suprotnosti sa univerzalnim pravnim principima, politikom socijalne integracije, pravima manjina i etičkom koegzistencijom.

 

"To je pokušaj targetiranja muslimanskih zajednica radi dobijanja jeftinih političkih poena", napisao je Kalin u poruci na Tviteru.

 

Tenzije između Austrije i Turske pojačane su tokom kampanje za referendum o proširenju ovlašćenja turskog predsednika 2017, pošto je Austrija zabranila događaje u vezi s tom kampanjom.

 

Odnosi su dodatno zateguti zbog Kurcovog oštrog protivljenja napredovanju Ankare ka članstvu u EU, što je potvrđeno i u programu vlade obećanjem da Beč neće pristati da se Turska pridruži Uniji.

 

Izvor: Gardijan

Foto: Beta/AP