Istraživači EU ove nedelje će obići supermarkete u Mađarskoj i testirati novu metodologiju pomoću koje treba da se utvrdi da li postoje razlike u kvalitetu između istih prehrambenih proizvoda zavisno od toga da li se prodaju u bogatijim ili siromašnijim članicama. Testiranje metodologije u sklopu je odgovora Evropske komisije na pitanje "dualnog kvaliteta hrane" koje su pokrenuli lideri nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope.

 

"Potrošači u nekim delovima Evrope smatraju da neka svojstva hrane koja se nudi na njihovom tržištu nisu ista kao kod proizvoda istog brenda u drugim članicama EU", rekao je prvi čovek službe za prevare, otkrivanje i prevenciju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije Franc Ulbert (Franz Ulberth).

 

Sumnje da kompanije namerno i istrajno članicama sa istoka EU isporučuju hranu slabijeg kvaliteta nisu potpuno dokazane ali je to pitanje na koje treba dati odgovor.

 

Nakon što su politički lideri uverili predsednika EK Žan-Kloda Junkera da je pitanje različitog kvaliteta hrane pitanje za EU, Junker je zadužio JRC da razvije jedinstvenu metodologiju za istraživanje tog problema. Pre toga su članice same istraživale razlike u kvalitetu koristeći različite standarde.

 

"JRC će utvrditi dimenziju problema", rekao je 8. juna Ulbert novinarima koji su posetili institut JRC u Gelu, (Geel), 70 kilometara severoistočno od Brisela.

 

"Da li se to dešava? Ako ima razlika, kolike su? O kojim je članicama reč? Problem je barem uočen", rekao je za EUobserver Ulbert.

 

"Ono što ne znamo je da li se razlike javljaju samo između istoka i zapada, što bi, naravno, bilo teško objasniti, ili su te razlike 'normalne' i ima ih širom EU", kazao je Ulbert i dodao: "Ako je to nešto što se dešava širom Unije, onda moramo da razgovaramo sa industrijom da vidimo u čemu je stvar".

 

On je ukazao i na mogućnost da kompanije prilagođavaju sastojke proizvoda na osnovu ukusa lokalnih potrošača.

 

Uzorkovanje

 

Još u aprilu JRC je objavio pravila po kojima će nacionalne vlasti selektovati i transportovati uzorke.

 

Cilj putovanja u Mađarsku je prethodno testiranje, kakvo je već obavljeno u Belgiji i Francuskoj, pre nego što počne testiranje uzoraka širom EU, naveo je JRC.

 

"U procesu smo organizovanja kampanje testiranja na nivou EU koja će uključiti što je više moguće članica", rekao je Ulbert novinarima i istakao da je važno da se uzorci uzimaju širom Unije.

 

"Želimo da izbegnemo konfrotaciju istoka i zapada. Većina rezultata uglavnom, ali ne isključivo, odnosi se na uzorke proizvoda iz istočnih članica i poređenje sa zemljama poput Austrije, Nemačke i Italije. Međutim, mi moramo da utvrdimo i da li postoje takve razlike između severa i juga (EU)", istakao je Ulbert.

 

Kako je rekao, planirano je i da se uporede uzorci istih proizvoda unutar jedne zemlje, ali je problem u finansiranju jer će troškovi eksplodirati.

 

"Ukoliko utrostručite, učetvorostručite ili upetostručite broj uzoraka, u istoj meri će porasti i troškovi", upozorio je Ulbert.

 

On je ukazao i na mogućnost pojave novog problema ako se pokaže da razlike među proizvodima istog brenda postoje i unutar jedne zemlje.

 

Kako se navodi, uzorke će uzimati nadležni u članicama a analize će raditi JRC.

 

"Malo kasnimo sa planovima ali se nadam da ćemo najkasnije do kraja godine imati spreman nacrt izveštaja", kazao je Ulbert.

 

Izvor: EUobserver

Foto: Pixabay.com