Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da je sve veći jaz između Evropske unije i SAD "odlična prilika" za njegovu zemlju koja bi mogla da bude spona između njih u vreme rastućih trgovinskih tenzija. Varšava ima tradicionalno bliske odnose sa Vašingtonom, dok su odnosi sa Briselom narušeni zbog spornih pravosudnih reformi u toj zemlji.

 

"Svi su verovatno primetili da su putevi EU i SAD počeli prilično da se razilaze", izjavio je Moravjecki za nedeljnik Gazeta polska. "Sada je na nama da li ćemo da kreiramo poziciju spone, povezujući ta dva entiteta, ili ćemo biti u neugodnoj situaciji stalnog manevrisanja između njih".

 

Moravjecki je dodao da je cilj njegove vlade prva od te dve opcije i da radi na tome.

 

"To takođe predstavlja odličnu priliku za našu zemlju", rekao je poljski premijer.

 

Njegovi komentari usledili su posle samita  Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Kanadi, koji je završen bez uspeha u prevazilaženju trgovinskog spora između SAD i drugih zemalja. Američki predsednik Donald Tramp je povukao odobrenje za zajedničko saopštenje sa samita.

 

Prekoatlantske tenzije su počele kada je Tramp uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

 

EU je odgovorila uvođenjem carina na niz američkih proizvoda, uključujući burbon, puter od kikirikija, motore "Harli Dejvidson" i farmerke "Livajs".

 

Brisel je u odgovoru na carine, zajedno s Kanadom, podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

Poljska, članica EU, ima tradicionalno bliske odnose sa SAD, koji potiču od američke uloge kao garanta bezbednosti u okviru NATO.

 

Odnosi Varšave s Briselom su, s druge strane, postali zategnuti od kada je poljska desničarska Partije prava i pravde došla na vlast 2015. EU je pokrenula pravne mere protiv Poljske u decembru 2017. zbog "sistematskih pretnji" nezavisnosti pravosuđa u toj zemlji.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Vlada Poljske