Bivši poljski predsednici, premijeri, šefovi diplomatije i politički zatvorenici iz komunističkog perioda apelovali su na Evropsku uniju da ne odustaje od svojih osnovnih vrednosti, jer je ona poslednja instanca koja može da zaštiti pravnu državu i nezavisno pravosuđe u Poljskoj od vlasti u toj zemlji. Potpisnici pisma upozorili su i na izmenjeni Zakon o Vrhovnom sudu, čijim će stupanjem na snagu početkom jula biti narušen sistem podele vlasti.

 

"Ne gubimo nadu da će vlasti Poljske i parlamentarna većina pokazati spremnost za pošteni dijalog sa institucijama EU i da će promeniti svoju politiku koja krši naše zajedničke evropske vrednosti. Poslednja instanca koja može da odbrani pravnu državu u Poljskoj jeste EU", napisali su u pismu Evropskoj komisiji postkomunistički predsednici Poljske Leh Valensa, Aleksandar Kvašnjevski i Bronjislav Komorovski.

 

U pismu koje su potpisala i četvorica bivših poljskih premijera i četvorica nekadašnjih ministara spoljnih poslova upozorava se da će 3. jula stupiti na snagu izmenjeni Zakon o Vrhovnom sudu koji je vladajuća stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog nametnula uprkos masovnim uličnim protestima Poljaka.

 

"Vladajuća stranka završava demontažu sistema podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kršeći direktno paragrafe Ustava", kritikuju taj najnoviji zakon u okviru kontroverzne reforme pravosuđa i tri legende otpora poljskom komunističkim režimu, vođe nezavisnih sindikata Solidarnost.

 

Potpisnici pisma koje je objavila današnja Gazeta viborča navode da su oni kao građani slobodne Poljske i Evropljani i da očekuju od Evropske komisije i Saveta EU da u sporu oko pravne države u Poljskoj ostanu verni osnovnim vrednostima iz člana 2 Lisabonskog sporazuma.

 

O ugroženoj pravnoj državi zbog niza reformi vladajućih konzervativaca Kačinjskog, od podržavljenja javnih medija do reforme pravosuđa, raspravlja 13. juna i Evropski parlament, na zahtev frakcije Zelenih.

 

Poljska je prva članica Unije protiv koje je Brisel upotrebio takozvanu "nuklearnu opciju", član 7 Lisabonskog sporazuma, mehanizam po kojem članica koja krši osnovne vrednosti može da bude podvrgnuta sankcijama, a može da joj bude oduzeto i pravo glasa u EU.

 

Posle zaoštravanja spora od početka 2016. godine, u vreme vlade bivše premijerke Beate Šidlo, poljske vlasti su sa novim premijerom Mateušom Moravjeckim pokušale od početka ove godine da izglade spor, obnovile dijalog i u martu napravile nekoliko većih ustupaka u reformi pravosuđa.

 

Potpredsednik EK Frans Timermans rekao je, međutim, da te "korekcije nisu dovoljne da se kaže da više nema sistemske ugroženosti pravne države u Poljskoj" i dodao da "očekuje dalje promene". Timermans 18. juna dolazi u Varšavu na dalje razgovore.

 

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu 13. juna odlučuju da li će pozvati Poljsku na saslušanje povodom kršenja pravne države, što je dalji korak u primeni člana 7 Lisabonskog sporazuma, javlja poljski državni radio.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP