Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju, kako bi češka preduzeća po olakšanom i ubrzanom režimu mogla da potraže 1.000 radnika godišnje. Neka češka preduzeća zbog nedostatka radne snage moraju da otkazuju deo isporuka ili im čak propadaju poslovi a problem manjka kvalifikovanih radnika muči ceo region Srednje Evrope.

 

Privredna komora Češke, zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane radnike, tražila je još 2017. da se program po kome u Češku može da dođe na rad duži od tri meseca 19.600 Ukrajinaca godišnje i po 1.000 Filipinaca i Mongola, proširi i na Srbiju.

 

Ministarstvo spoljnih poslova predlaže zato da uskoro vlada usvoji program Režim Srbija, za 1.000 zaposlenih godišnje koje preduzeća ne mogu da nađu u Češkoj.

 

Poslednjih meseci bio je povećan interes čeških preduzeća za radnike iz Srbije, a ambasada Češke u Beogradu nije u stanju da izađe na kraj sa porastom zahteva za vize od 100% i čekanje da se podnese zahtev se proteže i na tri meseca, navodi iz obrazloženja češkog MSP-a za list Pravo od 20. juna.

 

Preko olakšanog režima koji bi za Srbiju trebalo da važi od septembra, češka preduzeća sa više od 10 zaposlenih koja posluju najmanje dve godine u proizvodnji, uslugama ili javnom sektoru, uz preporuku agencije Čehinvest ili asocijacija privrednika, mogu da potraže kvalifikovanu radnu snagu i u Srbiji a za radnike koje nađu zatraže po ubrzanom jednostavnijem režimu "kartu" zaposlenog i radnu dozvolu.

 

Preduzeća su dužna da radnika iz Srbije zaposle na najmanje godinu dana i to po istim uslovima i uz istu platu kakvu imaju češki zaposleni, a ako preduzeće traži više od 30 radnika, mora da postigne dogovor sa predstavnicima lokalnih vlasti u mestima gde će srpski radnici biti smešteni.

 

"Kontrolisani dolazak radnika koji zaista žele kod nas da rade i da zarađuju je koristan za našu privredu. Važno je i da se provere ljudi koji žele da rade u Češkoj da li imaju čist izvod iz krivičnog registra", kazao je za dnevnik Pravo predsednik Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta Vit Rakušan.

 

Problem nedostatka radne snage u regionu Srednje Evrope dramatično se pojačava poslednje dve godine, a krajem maja u Češkoj poslodavci su nudili 283.243 slobodna radna mesta, od čega se procenjuje da bi strani radnici mogli da popune čak 194.049.

 

Nedostatak radne snage i problemi čeških preduzeća koji zbog toga moraju da otkazuju neke isporuke, propadaju im poslovi ili kao najveći proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave razmatraju da prošire proizvodnju u neku drugu zemlju jer u Češkoj ne mogu da nađu radnike, prvi put je ove godine naterao Čehe da revidiraju uvrežene predrasude da im Ukrajinci, Srbi ili drugi stranci kradu radna mesta.

 

Dok je u proleće 2014, kada je nezaposlenost dostizala u Češkoj 8,3%, čak 73% Čeha prema redovnoj anketi agencije STEM smatralo je da zbog stranaca Česi ne mogu da nađu posao, u aprilu 2018, kada je stopa nezaposlenosti pala na 3,2%, na gastarbajtere tako negativno gleda 49% Čeha.

 

Uvećao se i procenat Čeha koji su uvereni da je dolazak stranih radnika jedino rešenje za probleme privrede, sa 41% u martu 2014, na 55% u aprilu 2018.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta