Finac Vile Itele (Ville Itälä) biće novi generalni direktor Agencije EU za borbu protiv prevara (OLAF), što znači da je grupa Evropska narodna partija dobila još jednu visoku funkciju u evropskim institucijama. Itele stiže iz finske Partije nacionalne koalicije (Kokoomus) a zbog nove funkcije će ostaviti posao u Evropskom revizorskom sudu.

 

OLAF traži novog direktora od kako je Đovani Kesler (Giovanni Kessler) u julu 2017. imenovan za prvog čoveka Italijanske agencije za carine i monopol. Vršilac dužnosti direktora OLAF bio je Nikolas Ilet (Nicholas Ilett).

 

Za funkciju je bilo više desetina kandidata ali su u aprilu, posle duge procedure koja se vodila "pod velom tajne", "iskočila" dva - Itele i Bugarin Ivailo Kalfin, bivši evroposlanik iz grupe socijalista i demokrata.

 

Komisija je 20. juna za direktora OLAF imenovala Itelea koji će dužnost preuzeti 1. avgusta.

 

Najvažniji zadatak novog direktora Agencije biće da popravi odnose sa Evropskim parlamentom. Odnosi su se pokvarili za vreme Keslera zbog slučaja Daligejt (Dalligate), korupcionaške afere čiji su akteri bili duvanska industrija i bivši evropski komesar za zdravstvo Džon Dali.

 

Itele je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Pavoa Liponena (Paavo Lipponen) od septembra 2000. do aprila 2003. Za lidera Partije nacionalne koalicije izabran je 2001, gde je ostao do 2004, kada ga je nasledio Jirki Katainen (Jyrki).

 

Evroposlanik je Itele bio od 2004. do kraja februara 2012. a od tada je član Revizorskog suda.

 

Njegov protivkandidat Kalfin u maju se požalio da nema podršku bugrskog ambasadora u EU Dimitra Cančeva. Ambasador je objasnio da "guranje" bugarskog kandidata ne bi bilo u redu, s obzirom da je Bugarska predsedavajuća EU.

 

Inače, EPP često optužuju da ima previše ljudi na najvišim funkcijama u evropskim institucijama.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: OLAF