Nemačka je najveći dobitnik grčke dužničke krize jer je između 2010. i 2017. na tome zaradila 2,9 milijardi evra, proizilazi iz odgovora nemačkog ministarstva finansija Zelenima u Bundestagu. Zeleni smatraju da je Grčkoj potreban "predah" i prostor za investicije i smanjenje siromaštva. Grčki dug je na nivou 180% BDP.

 

"Suprotno svim desničarskim mitovima, Nemačka je imala veliku korist od krize u Grčkoj", naveo je danas u pisanom saopštenju za briselski portal EURACTIV.com Sven-Kristijan Kindler koji je u Zelenima zadužen za budžetsku politiku.

 

Njegova parlamentarna grupe tražila je od vlade da objavi koliki je profit ostvaren od programa SMP za grčki dug od 2010.

 

Program tržišnih hartija od vrednosti (SMP) omogućava centralnim bankama zone evra da kupuju javni dug zemlje na sekundarnom tržištu.

 

U odgovoru nemačkog ministarstva finansija navodi se da je suma od kamata između 2010. i 2017. dostigla 2,9 milijardi evra, koliko je transferisano Bundesbanci i zatim u savezni budžet.

 

SMP šema je zapravo donela ukupno 3,4 milijarde evra ali je 2013. i 2014. Berlin transferisao 527 odnosno 387 miliona evra u Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), što znači da je Nemačkoj ostalo 2,5 milijardi.

 

Međutim, kamate od zajmova banke KfW u vlasništvu nemačke države donele su još 400 miliona evra pa je ukupan dobitak od grčke dužničke krize dostigao 2,9 milijardi.

 

U 2013. je Grčkoj transferisano 527 miliona evra a u 2014. godini 387 miliona je položeno na račun koji postaje operativan ako rezultati provera programa štednje budu pozitivni.

 

Kindler je istakao da je Grčkoj potreban "predah" i prostor za investicije i smanjenje siromaštva.

 

"Destruktivna štednja je predugo trajala i donela previše štete", rekao je Kindler dodajući da nemački ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc, treba da promeni stav i podrži olakšavanje grčkog dužničkog bremena.

 

Evrogrupa 21. juna razgovara o velikom grčkom dugu koji dostiže 180% godišnje ekonomske proizvodnje te zemlje i eventualnom olakšanju tereta dugova.

 

U programu ESM nijedna zemlja nije provela duže od Grčke - od 2010. su sprovedena tri programa pomoći od kojih poslednji ističe u avgustu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP