Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je 27. juna novu, manjinsku vladu dosadašnjeg premijera u ostavci Andreja Babiša, koju čine njegova stranka ANO i Češka socijaldemokratska stranka uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske. Zeman je međutim odbio da imenuje novog šefa diplomatije zbog lažnih vesti koje o Miroslavu Poheu šire opozicioni ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija i lider čeških nereformisanih komunista Vojteh Filip.

 

O predloženom šefu diplomatije Poheu šire se priče da je u Evropskom parlamentu glasao za sankcije Češkoj zato što ne želi da prihvata izbeglice, iako je u svim medijima objavljen dokument na kome se vidi da nije glasao protiv Češke.

 

Ministarstvo spoljnih poslova preuzima privremeno vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, lider čeških socijaldemokrata Jan Hamaček.

 

Ovakva manjinska vlada u kojoj Babišova ANO ima 10 resora a ČSSD pet ministarstava uz podršku komunista, za koju je navijao, kako je sam priznao, i predsednik Zeman, bila je jedina varijanta da se izbegnu vlada u koju bi ušla ksenofobna, antiislamska SDP Tomija Okamure ili vanredni izbori.

 

Ostalim strankama kojima je Babiš ponudio pregovore o vladi smetalo je što je on pod krivičnom istragom da je na prevaru izmamio od Evropske unije dva miliona evra dotacija za njegovu porodičnu farmu, što je potvrdila i evropska istraga, a farma mora dotacije da vrati.

 

Prva manjinska vlada sastavljena samo od ministara ANO imenovana sredinom decembra u januaru nije dobila poverenje parlamenta i upravljala je Češkom u ostavci, a vlada imenovana 27. juna zatražiće poverenje parlamenta 11. jula.

 

Zeman je rekao da će 11. jula doći u Poslanički dom parlamenta da podrži da Babišova vlada dobije poverenje.

 

Babiš, tajkun prehrambene i hemijske industrije, drugi najbogatiji češki biznismen i emigrant iz Slovačke, obećao je posle imenovanja da je za njegovu vladu prioritet bezbednost Čeha i prosperitet Češke.

 

"Obećavam vama, a pre svega građanima, da će se vlada boriti za bezbednost ljudi, ne samo kod nas. Borićemo se u Evropi protiv nelegalne migracije. Potencijal naše zemlje je ogroman. Želimo efikasnu državu. U stanju smo da se vratimo na vrh u Evropi gde smo bili u vreme (prvog predsednika Čehoslovačke) Masarika", rekao je Babiš.

 

Češka je sada, prvi put od Plišane revolucije, dobila vladu koju će podržavati i imati na nju uticaj komunistička stranka koja se kao jedina u Višegradskoj grupi nije reformisala ni distancirala od zločina totalitarnog režima pre 1989.  Sam premijer je nekadašnji komunista koji je zvanično evidentiran kao tajni agent zloglasne komunističke tajne policije, iako pokušava da sudskim putem očisti svoje ime i da dokaže da nije svesno sarađivao.

 

Opozicija, protivnici predsednika Zemana i premijera Babiša upozorili su da je sramota da se vlada imenuje baš na dan kada je pre 68 godina, nakon montiranog procesa, komunistički čehoslovački režim pogubio poslanicu predratnih socijalista, borkinju za prava žena i protiv socijalne nepravde Miladu Horakovu.

 

"Mislim da je to samo slučaj, ne vidim nikakvu vezu, nikakvu zlu nameru", rekao je premijer Babiš.

 

Kada su premijer i ministri izlazili nakon imenovanja u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu dočekala ih je grupa demonstranata uzvicima "sram vas bilo" i skandiranjem "Horakova".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP