Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je bio u sukobu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike, objavio je da je s njom postigao dogovor. Sukob oko migrantske politike dve strane pretio je da sruši nemačku vladajuću koaliciju. Postignuti kompromis znači da Zehofer može da se pohvali strožom kontrolom imigracije dok kancelarka može da kaže da Nemačka poštuje propise EU i slobodu kretanja unutar bloka.

 

Postignuti kompromis predviđa da u budućnosti oni koji traže azil a dolaze u Nemačku, budu poslati u tranzitne centre na granici a ne po centrima širom zemlje.

 

Kada im se slučaj razmotri, biće prebačeni u druge zemlje EU gde su prvo stigli. Taj transfer će biti organizovan u sklopu dogovora s tim zemljama.

 

Posle intenzivnih pregovora kancelarkine partije desnog centra i konzervativne bavarske partije, "postigli smo dogovor" oko mera za smanjenje ilegalne imigiracije, rekao je Zehofer u kasnim večernjim satima 2. jula posle sastanka koji je bio poslednji pokušaj da se postigne kompromis.

 

Posle sukoba CDU i CSU, dve saveznice tokom 70 godina, koji je ugrozio vladu formiranu pre samo tri meseca, Merkel, zahvaljujući dogovoru, ostaje kancelarka. Ipak, pozicija žene koja dominira evropskom poitikom već više od 12 godina je uzdrmana i nameće se pitanje da li će završiti četvrti mandat, piše EURACTIV.com.

 

Merkel i Zehofer su bili u sukobu oko njegovog plana da delimično zatvori nemačke granice za migrante, što kancelarka odbija insistirajući na zajedničkom rešenju na nivou EU. Sukob se zaoštrio do te mere da je Zehofer na sastanku njegove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel, ponudio ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova.

 

"Duh partnerstva u EU je sačuvan a istovremeno je načinjen značajan korak ka redu", rekla je Merkel novinarima posle sastanka.

 

Zehofer je kazao da će kompromis koji su postigli "sprečiti ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije".

 

Treći partner u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratska partija (SPD), još treba da se izjasni da li prihvata uslove sporazuma.

 

Inače, tokom pregovora koji su potrajali pet sati, Zehofer je rekao i da neće dopustiti da ga smeni osoba koja je kancelar zahvaljujući njemu.

 

Austrija spremna da štiti granice posle dogovora u Nemačkoj

 

Austrijska vlada saopštila je 3. jula da je spremna da preduzme mere zaštite svoje granice posle restrikcije ulaska migranata o kojoj se dogovorila susedna Nemačka u sklopu dogovora o rešavanju krize vlade u Berlinu.

 

Ukoliko nemačka vlada potvrdi dogovor, "mi ćemo biti primorani da preduzmemo mere kako bismo sprečili nelagodnosti Austriji i njenom narodu", navodi se u saopštenju vlade u Beču, prenela je agencija AFP.

 

Dodaje se da je Austrija, koja je upravo preuzela predsedavanje EU, spremna da štiti granice posebno na jugu, sa Italijom i Slovenijom.

 

Zehofer je rekao da će kompromis "sprečiti ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije".

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP