Poljaci su 4. jula izašli na ulice Varšave u znak podrške vladavini prava i predsednici Vrhovnog suda koja zbog nove reforme pravosuđa mora da se penzioniše, iako joj mandat još traje. Zbog novog zakona, na koji se gleda kao na nasrtaj na vladavinu prava i nezavisnost sudstva, trećina sudija Vrhovnog suda biće penzionisana. U međuvremenu poljski premijer u Evropskom parlamentu pokušava da brani politiku svoje vlade i reformu pravosuđa.

 

Stotine ljudi skandiralo je ispred Vrhovnog suda "Sudije nisu smenjive" i "Ustav" dok je prva predsednica Vrhovnog suda Malgoržata Gersdorf govorila da, prema ustavu, njen šestogodišnji mandat traje do 2020.

 

Gersdorf (65) je zahvalila učesnicima protesta rekavši da se i ona bori da zaštiti poljski ustav i vladavinu prava.

 

Demonstranti su zatim otišli do predsedničke palate da i tako pokažu neslaganje sa zakonom čiji je koautor bio predsednik Andžej Duda.

 

Protesti protiv novog zakona kojim se sudijama poljskog Vrhovnog suda smanjuje starosna granica za penzionisanje na 65 sa 70 godina počeli su 2. jula.

 

Novi zakon na snagu je stupio 3. jula i, kao posledica, više od trećine od 73 sudije Vrhovnog suda biće penzionisano. Na taj zakon gleda se kao na nasrtaj vladajuće stranke Pravo i pravda na najviši sud.

 

Zvaničnici EU i predstavnici grupa za zaštitu ljudskih prava "zazvonili su na uzbunu" zbog promena u poljskom pravosuđu ocenjući da one donose "eroziju nezavisnosti sudstva" kojom se krše zapadni standardi.

 

Evropska komisija je 2. jula pokrenula proceduru protiv Poljske zbog zakona o Vrhovnom sudu.

 

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki 4. jula u Evropskom parlamentu u Strazburu odgovara na pitanja evroposlanika i pokušava da odbrani politiku svoje vlade.

 

Poljsku vladu neki optužuju da zakonima kojim se sudovi stavljaju pod političku kontrolu pravi korake unazad na polju demokratije.

 

"Sudije su danas mnogo nezavisnije nego ranije", odgovara na te optužbe Moravjecki, prenela je agencija AP.

 

Moravjecki je u EP dobio podršku onih koji podržavaju i stav Varšave da se EU prekomerno meša u unutrašnje poslove suverenih država.

 

Reforma Vrhovnog suda predstavlja kulminaciju sveobuhvatne reforme poljskog pravosuđa kojom se vladajućoj partiji daju nove moći u odnosu na sud.

 

Vrhovni sud je najviši žalbeni sud u zemlji u krivičnim i građanskim predmetima. Takođe odlučuje o validnosti izbora.

 

Vlada tvrdi da unapređuje pravosudni sistem koji je bio neefikasan i nedodirljiv zbog "kaste" sudija. Stavljanje sudija pod kontrolu zakonodavne i izvršne vlasti za rezultat takođe ima, uvereni su u vladi, da sudovi budu odgovorni biračima.

 

Izvor: AP

Foto: Beta/AP