Usred evropske krize o prijemu migranata i pravu na azil, u Evropskoj uniji raste zabrinutost oko sposobnosti austrijske vlade u kojoj je i ekstremna desnica da narednih meseci rukovodi nesložnom Unijom. Takav stav ne deli predsednik Evropske komisije koji smatra da je austrijska vlada "jasno proevropski orijentisana i da nema mesta za brigu".

 

O migantskoj politici, "pitanju svih pitanja" za EU u ovom trenutku, 5. jula u Beču razgovaraće nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer sa austrijskim kolegom Herbertom Kiklom i kancelarom Sebastijanom Kurcom a ishod tog sastanka mogao bi da odredi budućnost Šengena na kratak rok.

 

Kancelar "Kurc i njegova vlada igraju na kartu straha i seju neslogu u EU", ocenio je poslanik Evropskog parlameta, Belgijanac Filip Lanber, piše agencija Frans pres.

 

Mladi kancelar, koji u avgustu puni 32 godine, na vlasti je malo više od šest meseci u Austriji, ali ima veliku podšrku Evropske narodne partije (EPP), većinske grupe u Evropskom parlamentu kojoj sam pripada.

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, iz iste grupe, nedavno je podržao Kurca rekavši da je austrijska vlada "jasno proevropski orijentisana i da nema mesta za brigu".

 

Junker smatra da koaliciona vlada Austrije nema nikakve veze s vladom 2000. godine kada se prvi put u toj zemlji konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) udružila sa strankom ekstremne desnice Jerga Hajdera.

 

Tada je dolazak na vlast Slobodarske partije (FPO) u rodnoj zemlji Adolfa Hitlera šokirao EU.

 

Junker smatra da austrijska vlada 2018. godine ima jasan proevropski program dok 2000. to nije bio slučaj.

 

Međutim, mnogi ne dele Junkerov stav.

 

"Kancelar Kurc brani program tvrde desnice na nacionalnom i evropskom planu. Njegov stav protiv izbeglica samo maskira druge hitne probleme u Austriji i EU", ocenio je Lanber.

 

Analitičar Sebastijan Majar iz Instituta Žak Delor smatra da postoje rizici za EU tokom austrijskog predsedavanja narednih šest meseci.

 

"To nije prvi put da je neka esktremno desničarska stranka u vladajućoj koaliciji u nekoj zemlji EU. Međutim politički kontekst je sada drugačiji jer Austrija može da se osloni na slične vlade, kao u Italiji, Bugarskoj ili Finskoj", rekao je Majar.

 

Nakon što je svoj politički uspon izgradio na obećanju da će voditi beskompromisnu migracionu politiku, Kurc je ponovo pokrenuo to pitanje, rekavši da će migraciona politika biti jedan od prioriteta tokom predsedavanja Unijom, sa stavom da treba zaštiti spoljašnje granice EU.

 

"Migracija će biti važno pitanje za desničarske i esktremno desničarske stranke u EU kako se približavaju izbori za Evropski parlament, zakazani u maju 2019. godine", ocenio je Majar, prenela je AFP.

 

Bivši belgijski premijer Gi Verhofstat upozorio je nedavno Kurca da biti predsedavajući EU nije isto kao biti predsednik vlade jedne države.

 

Verhofstat je istakao da ne postoji migrantska kriza pošto se broj migranata znatno smanjio u odnosu na 2015, navodeći da je trenutno u pitanju "politička kriza preko leđa migranata".

 

Lider socijalista u Evropskom parlamentu Udo Bulman ocenio je da EPP kojoj Kurc pripada "vodi Uniju putem straha i podele", dok su levičarski poslanici u Evropskom parlamentu naveli da je austrijski kancelar "Orban s licem bebe", aludirajući na mađarskog premijera koji se žestoko protivi prijemu migranata.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP