Beč je kritikovao migracionu politiku EU i zalaže se za sistem u kojem se "na evropskom tlu ne bi podnosili zahtevi za azil", navodi se u dokumentu u koji je Mond imao uvid. Francuski list navodi da je u pitanju vrsta dokumenta koja nije trebalo da bude objavljena i da za to postoji dobar razlog -  Austrija, koja od 1. jula predsedava EU, iznela je isključivo bezbednosnu viziju pitanja migracija, potpuno zanemarujući humanitarni aspekt.

 

Prema dokumentu koji je predstavnicima članica EU predstavljen na neformalnom skupu u Beču 2. i 3. jula, migranti su uglavnom mladi ljudi među kojima su "mnogi pod uticajem ideologija koje zagovaraju nasilje", navodi Mond.

 

U tekstu se predlaže da se ponovo razmisli o novom "sistemu zaštite" prema kojem "ni jedan zahtev za azil ne bi bio podnet na evropskom tlu".

 

Cilj koji je postavljen za 2025. trebalo bi da garantuje azil samo onima koji "poštuju vrednosti EU i njena osnovna prava i slobode", navodi list i dodaje da je to uslov koji EU trenutno apsolutno ne nameće tražiocima azila.

 

U tekstu se navodi da su "političke elite i EU u celini izgubile kontrolu nad situacijom" 2015, kada je migrantska kriza bila na vrhuncu.

 

U dokumentu se ističe navodna "nesposobnost 28 članica Unije da zaustave migrantske tokove i obezbedi spoljnu granicu Šengena", prenosi Mond.

 

Kako prenosi Euraktiv Francuska, u tekstu se navodi da spoljne granice Šengena nisu bezbedne. Trenutno spoljne granice EU kontroliše 3.000 pripadnika Fronteksa. Njihov broj biće uskoro povećan na 10.000, u skladu sa novom odlukom.

 

Austrija nije pomenula "kontrolne centre" dogovorene na samitu EU krajem juna. Međutim, Beč insistira na centrima van EU u kojima bi se u budućnosti obrađivali zahtevi za azil. Takav stav dele i članice Višegradske grupe.

 

Tekst u celini predstavlja veoma ideološku viziju koja je u suprotnosti sa postojećim pravom na azil čiji je cilj zaštita ljudskih prava, piše EURACTIV.fr.

 

Uverenje Beča da "migranti zbog svog porekla i manjka prilika imaju problema sa životom u otvorenim društvima, da je među njima mnogo mladih bez obrazovanja i da su mnogi podložni ideologijama koje se protive slobodi ili zagovaraju nasilje" uticala je, kako se čini, da moto austrijskog predsedavanja EU bude "Evropa koja štiti".

 

Slogan "Evropa koja štiti", koji su prvi koristili nemački političari, preuzeo je francuski predsednik Emanuel Makron ali ga je svako koristio u drugom značenju.

 

Za Austriju on znači humanitarne akcije i zaštitu ljudskih prava a tu viziju dele članice iz istočne Evrope.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP