U roku od dva dana, a samo par dana pošto je britanska vlada navodno postigla saglasnost o odnosima Brisela i Londona nakon što Britanija u martu 2019. izađe iz EU, dva ministra podnela su ostavke - za Bregzit i spoljnih poslova. I dok iz Brisela kažu da su ministri koji su se snažno zalagali za Bregzit otišli ostavljajući nerešene probleme, neki mediji spekulišu da bi to mogao da bude početak kraja vlade premijerke Tereze Mej.

 

Ministar spoljnih poslova Boris Džonson podneo je 9. jula ostavku na tu funkciju usred rastuće političke krize oko strategije za Bregzit.

 

Džonson je drugi britanski ministar koji je podneo ostavku za 24 časa, pošto je 8. jula to učinio i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis nezadovoljan planom premijerke Tereze Mej za buduće odnose Londona i Brisela.

 

Urednica BBC Laura Kvensberg ocenila je da je odlazak Džonsona doveo Mej "u tešku situaciju" pošto on nije bio "običan" ministar, već glavni zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU u referemdumskoj kampanji 2016.

 

Odlazak Džonsona će podstaći spekulacije o mogućoj promeni na čelu konzervativaca i vlade, kazala je Kvensberg.

 

Razjedinjena konzervativna britanska vlada postigla je na 12-časovnom sastanku 6. jula dogovor o jedinstvenom planu za buduće trgovinske odnose Londona s EU. Mej je tada dobila saglasnost svih članova vlade da Briselu predloži zadržavanje trgovinskih odnosa posle Bregzita.

 

Taj plan, koji predstavlja takozvanu "meku" varijantu Bregzita, podrazumeva da Velika Britanija i EU zadrže slobodnu trgovinu za robu, ali ne i za usluge koje čine veliki deo britanske privrede.

 

Velika Britanija treba 29. marta 2019. zvanično da napusti članstvo u EU, tačno dve godine od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita.

 

Inače, zbog previranja u britanskoj vladi oko Bregzita Džonson nije prisustvovao sastanku s ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u okviru Berlinskog procesa 9. jula.

 

Mej je u pismu svom bivšem ministru spoljnih poslova izrazila iznenađenje što je podneo ostavku samo dva dana nakon što se cela vlada posle dugih razgovora dogovorila o zajedničkom stavu oko uslova izlaska Britanije iz EU.

 

Kako je navela premijerka u pismu, ministri su se dogovorili o sveobuhvatnom i detaljnom predlogu, koji će poštovati rezultate refenduma kojim se traži izlazak iz EU, kao i ono na šta su se obavezali u izbornom manifestu - da će napustiti jedinstveno evropsko tržište i carine.

 

"To će značiti da uzimamo nazad kontrolu nad našim granicama, našim zakonima i našim novcem, i prekidamo slobodu kretanja i pravnu nadležnost Evropskog suda pravde u Britaniji, prekidamo dalje slanje ogromnih suma novca naših poreskih obveznika EU", napisala je premijerka.

 

"Ukoliko niste u stanju da pružite podršku koja nam je potrebna da obezbedimo taj dogovor u interesu  Britanije, ispravno je da treba da se povučete", napisala je Mej.

 

Za novog ministra spoljnih poslova imenovan je bivši ministar zdravlja Džeremi Hant dok je novi ministar za Bregzit evroskeptik Dominik Rab.

 

Hant je inače za vreme kampanje za referendum o izlasku Britanije iz EU 2016. podržavao one koji su se zalagali za ostanak u Uniji.

 

Džonson, koji se zalaže za tzv. tvrdi Bregzit, ocenio je da san o Bregzitu "umire" i rekao da se Britanija kreće ka "poluBregzitu" otužujući premijerku da je digla "bele zastave" u pregovorima s EU.

 

Tusk: Pristalice Bregzita otišle i ostavile problem

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da su britanski ministri koji su se čvrsto zalagali za Bregzit podneli ostavke ostavljajući iza sebe nerešene probleme.

 

"Političari dođu i odu ali problemi koje su napravili ljudima ostaju", naveo je Tusk na Tviteru pošto su ostavke podnela dva istaknuta člana vlade Tereze Mej.

 

Ministri za Bregzit i spoljne poslove Dejvid Dejvis i Boris Džonson podneli su ostavke nezadovoljni planom premijerke o budućim odnosima Brisela i Londona o čemu 6. jula navodno postignuta saglasnost na maratonskom sastanku kabineta.

 

"Žalim jedino što ideja Bregzita nije otišla s Dejvisom i Džonsonom. Ali... ko će ga znati", dodao je Tusk

 

On je rekao da je haos izazvan Bregzitom najveći problem u istoriji odnosa EU i Velike Britanije koji je daleko od rešenja.

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na pitanje o Džonsonovoj ostavci sarkastično je rekao da ona jasno pokazuje da je na sastanku krajem prošle nedelje "bilo jedinstva u kabinetu", prenela je agencija AP.

 

Mond: Ostavka Džonsona početak kraja vlade ili briga za Terezu Mej

 

Ostavka šefa britanske diplomatije nekoliko sati posle ostavke ministra zaduženog za proces istupanja Britanije iz članstva u EU u skladu je s njihovom političkom logikom, ocenio je 10. jula pariski Mond postavljajući pitanje da li njihove ostavke predstavljaju kraj briga za Terezu Mej ili početak kraja njene vlade.

 

"Obojica su pretila britanskoj premijerki da će joj zalupiti vrata ali to do sada nisu uradili. Posle dve godine unutrašnjih sukoba o Bregzitu, konačno je pukla tikva", ocenio je list u komentaru o ostavkama britanskih ministara.

 

Mond navodi da je posle ostavke Dejvisa i u zategnutoj političkoj atmosferi, Džonson poznat po vatrenom temperamentu, takođe podneo pismo ostavke čime su pokrenute ranije glasine o mogućem pokretanju glasanja o nepoverenju vladi i početku političke krize.

 

Pariski list dodaje da premijerka Mej neobično brzo zamenila dvojicu "najtvrđih pristalica Bregzita" koji se nisu slagali s njenom politikom.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP