EU i Kina su ubrzale pripreme za bilateralni samit u Pekingu sredinom jula i dve strane nastoje da dođu do zajedničke pozicije uprkos razlikama u pitanjima trgovine, uključujući subvencije i pristup tržištu. Na prethodnom samitu pre godinu dana zajedničke zaključke onemoguile su kineske subvencije na proizvode od čelika i pitanje priznavanja Kine kao tržišne ekonomije od strane EU.

 

U svetlu trgovinskog rata koji je pokrenuo predsednik SAD Donald Tramp carinama na čelik i aluminijum i pretnjom novih nameta na automobile, lideri EU i Kine žele da se ujedine u borbi protiv protekcionizma i za podršku multialteralnom sistemu zasnovanom na pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

 

Ipak, zvaničnici s obe strane priznaju da još nije jasno da li će uspeti da se slože oko kominikea na 20. samitu EU-Kina 16-17. jula.

 

"Kina i EU imaju specifične bojazni i, iskreno govoreći, sporna pitanja možda neće moći da budu rešena jednom zauvek na samo jednom samitu", rekao je nedavno kineski ambasador u EU Džang Ming.

 

"Međutim, uvek je ključno da se radi u duhu uzajamne koristi", dodao je kineski diplomata.

 

Samit EU-Kina biće održan posle samita Kine i 16 evropskih zemalja 7-8. jula u Sofiji posvećenog ekonomskim i investicionim vezama. Na taj skup neki u Briselu i u nekim članicama EU gledaju sumnjičavo.

 

Evropljani se žale da kineska vlada ne pokazuje konkretne rezultate kada je reč o pristupu tržištu i zauzdavanju subvencija, uprkos obećanju predsednika Kine Si Đinpinga.

 

Ipak, još ima vremena za napredak. "Dve strane intenzivno rade na pripremama", kazao je portparol kineske misije u EU, preneo je EURACTIV.com.

 

Reforma STO

 

Zvaničnici EU i Kine smatraju da je nedavno održani ekonomski i trgovinski dijalog na visokom nivou signal da je trenutak pozitivan.

 

Tokom tog sastanaka krajem juna Kina i EU su se dogovorile o osnivanju radne grupe koja će razmatrati reformu STO sa ciljem da se odgovori na "nove izazove" i da se dođe do "novih pravila" u nekim oblastima, poput industrijskih subvencija, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

 

To je jedan od prioriteta ne samo EU, već i SAD.

 

Kineski vicepremijer Li He rekao je posle sastanka na visokom nivou da je reforma STO "kako bi se išlo u korak s vremenom" u "velikoj meri u skladu sa mapom puta i vremenskim rokovima kineskih reformi".

 

EU međutim i dalje želi više dela a manje reči.

 

Na sastanku je potpredsednik EK Jirki Katainen tražio od Lija da se pozabavi preobilnom proizvodnjom čelika i aluminijuma koja je rezultat kineskih subvencija. Taj problem je u središtu tekućih trgovnskih tenzija.

 

Dominacija na polju tehnologije

 

Katainen je kineskom partneru rekao i da Kina treba da spreči nove "preobimne kapacitete" u strateškim oblastima poput veštačke inteligencije ili robotike, kojima je dat prioritet u strategiji "Kina 2025".

 

Li je posle sastanka rekao da su dve strane "imale iskrenu razmenu mišljenja".

 

Kina je međutim ranije insistirala da u pitanju nije prevelika proizvodnja nego manjak globalne tražnje.

 

"Kineska strana veruje da je osnovni razlog prevelikih kapaciteta smanjenje globalne tražnje kao posledica međunarodne finansijske krize i Kina je usvojila mere na dobrovoljnoj bazi radi povećanja domaće tražnje a u cilju stabilizacije svetskog ekonomskog rasta", rekao je vicepremijer Li.

 

Druga sporna tačka između Brisela i Pekinga je pristup tržištu, uključujući prisilni transfer tehnologije koji je Kina uvela stranim kompanijama.

 

Brisel i Vašington se slažu da je to upotrebljeno kako bi Kina preuzela dominantnu poziciju u sektorima najsavremenije tehnologije u skladu sa planom "Kina 2025".

 

Američki predsednik rekao je sredinom juna da će SAD, kao odgovor na krađu američke intelektualne svojine, uzvratiti carinama na kineski izvoz vredan 50 milijardi dolara. U prvoj rundi, 5. jula, na snagu su stupile carine od 25% na 818 kineskih proizvoda u vrednosti 34 milijarde dolara.

 

Umesto carina, EU je odlučila da sledi procedure STO i da se obrati mehanizmu za rešavanje sporova te organizacije.

 

Politički podsticaj

 

Tokom dijaloga na visokom nivou krajem juna dve strane složile su se da na samitu EU-Kina razmene ponude za pristup tržištu kako bi dale "politički podsticaj" sporom napretku u vezi Sveobuhvatnog sporazuma o investicijama EU-Kina.

 

Dve strane složile su se i oko recipročnog uzajamnog priznavanja sertifikata za organske proizvode.

 

Li je kazao da je EU takođe pristala da ubrza rad na zakonodavstvu kako bi se uskladila sa rokovima za priznavanje kineskih sertifikacionih organa.

 

Uprkos nerešenim pitanjima, Katainen je rekao da je "uveren" da "pripremni radovi" tokom dijaloga mogu da budu "korisni za otvaranje puta ka uspešnom samitu EU-Kina na polju ekonomije i trgovine".

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com