Britanska vlada objavila je dokument o Bregzitu prema kojem će od Evropske unije tražiti "sporazum o pridruživanju" koji bi omogućio slobodnu trgovinu za robu, ali ne i usluge, kao i partnerstvo u bezbednosti i nastavak članstva u mnogim evropskim agencijama. Mnogi poslanici, kako vladajućih torijevaca, tako i opozicionih laburista, kritikovali su plan kao nejasan.

 

U Beloj knjizi britanska vlada je 12. jula na 104 strane iznela detalje dogovora kabineta premijerke Tereze Mej zbog kojeg su ostavke podneli šef diplomatije Boris Džonson i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

 

Vlada premijerke traži "načelno pragmatičan i ambiciozan" Bregzit, ali je plan naišao na kritike njenih konzervativaca koji misle da će sprečiti trgovinske sporazume širom sveta, dok je pitanje kako će reagovati Brisel.

 

Novi ministar za Bregzit Dominik Rab rekao je da se plan zalaže za "inovativno i nezabeleženo ekonomsko partnerstvo" Velike Britanije i EU.

 

Prema tom planu, Velika Britanija će zadržati zajedničke propise EU za robu i poljoprivredne proizvode kako bi se omogućila slobodna trgovina bez carine i provera na granici.

 

Vlada u Londonu predlaže "kombinovanu carinsku teritoriju" s EU, tako što će se tehnologijom na granici odlučivati da li je roba iz trećih zemalja namenjena Britaniji ili EU s naplatom odgovarajućih nameta.

 

Time bi se rešio i problem granice između Severne Irske i Irske, jedine kopnene granice Velike Britanije s EU, koja treba da bude otvorena prema mirovnom sporazumu.

 

S druge strane, slobodna trgovina se ne bi primenjivala na usluge koje čine 80% britanske privede, preneo je Asošiejtid pres.

 

Predlogom bi Velika Britanija ostala u agencijama EU kao što su Evropska agencija za bezbednost avijacije, Evropska medicinska agencija i Europol.

 

Takođe je zamišljeno da britanski sudovi, iako zemlja više ne bi bila pod jurisdikcijom Evropskog suda pravde koji je trn u oku tvrdim pristalicama Bregzita, uvažavaju odluke evropskog suda u važnim slučajevima.

 

Britanska vlada navela je da će kompanije moći da dovode "veoma talentovane ljude" u Veliku Britaniju iz EU i obrnuto, da će državljani članica EU moći da dolaze bez viza, kao i da će studenti iz zemalja EU moći da studiraju u Britaniji.

 

Pitanje je i kako će EU reagovati na britanski plan imajući u vidu da Brisel tvrdi da London ne može da bira šta mu se sviđa sa jedinstvenog tržišta. Glavni pregovarač EU je nedavno upozorio da ostale članice neće prihvatiti dogovor koji tretira jedinstveno tržište za robe i usluge kao "veliki supermarket" za Britaniju.

 

U raspravi u parlamentu mnogi poslanici, kako iz vladajućih torijevaca, tako i opozicionih laburista, kritikovali su plan kao nejasan.

 

Konzervativac Džejkob Riz-Mog rekao je da je Bela knjiga "najveće vazalstvo otkada je Kralj Džon odao poštu Filipu Drugom u Guleu 1200. godine" i da u celini predstavlja "najgore aspekte EU zbog kojih je britanski narod glasao da izađe".

 

Iako britanski zvaničnici tvrde da se predlozi za sprazum Britanije i EU iz Bele knjige razlikuju od svih drugih sporazuma EU i trećih zemalja, predlog je zaparavo najbiliži Sporazmu o pridruživanju EU-Ukrajina.

 

"Precedent sugeriše da bi britanski predlog bio u forimi sporazuma o pridruživanju", navodi se u dokumentu, preneo je EURACTIV.com.

 

U međuvremenu se pojavila nezvanična alternativna Bela knjiga koju je navodno napisao bivši ministar za Bregzit Dejvis sa svojim timom u kome su predloženi trgovinski odnosi sa Unijom u stilu sporazuma EU o slobodnoj trgovini sa Kanadom.

 

London se nada da će nova Bela knjiga biti osnova za političku deklaraciju o budućim odnosima koja će dopuniti zvanični sporazum o izlasku iz EU do oktobra.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs   

Foto: Beta/AP