Evropska komisija saopštila je 18. jula da je sa 4,34 milijarde evra kaznila kompaniju Gugl zbog kršenja antimonopolskih pravila EU. Gugl je, kako je navela Komisija, od 2011. nezakonito nametnuo ograničenja proizvođačima android uređaja i operatorima mobilnih mreža kako bi učvrstio poziciju u pretraživanju interneta.

 

U roku od 90 dana Gugl mora da prestane sa tom praksom ili ga čeka kazna u visini od 5% prosečnog dnevnog prometa širom sveta Alfabeta, matične kompanije Gugla.

 

"Reč je o tri vrste ograničenja koja je Gugl nametnuo proizvođačima android uređaja i operatorima mreže kako bi osigurao da saobraćaj preko android uređaja ide preko Guglovog pretraživača", obrazložila je kažnjavanje Gugla evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.

 

Kako je navela, takva Guglova praksa onemogućila je kompanije rivale da konkurišu a evropski potrošači nisu mogli da koriste prednosti konkurencije.

 

"To je nelegalno po antimonopolskim pravilima EU", istakla je Vestager.

 

Evropska komisija navodi da je Gugl tražio od proizvođača da u android uređajima budu unapred instalirane aplikacije Gugl pretraga i pretraživač Hrom kao uslov da mogu da pristupe Guglovoj prodavnici aplikacija.

 

Pored toga, Gugl je plaćao pojedenim velikim proizvođačima mobilnih telefona i operatorima mobilnih mreza da unapred instaliraju Gugl pretragu na uređajima koje nude.

 

Takođe je Gugl u želji da instaliraju njegove aplikacije i pre prodaje telefona sprečavao proizvođače da koriste alternativne verzije androida.

 

Gugl je već najavio da će se žailiti na kaznu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta