Velika Britanija predstavila je model elegantnog lovca pod imenom Tempest i tako otvorila pitanje budućnosti evropske saradnje u odbrani, s obzirom da su Nemačka i Francuska pre godinu dana pokrenule zajednički program razvoja novog borbenog aviona. Britanija planira da novi avion bude u upotrebi do 2035. i zainteresovana je za partnera u projektu, s obzirom na visinu troškova.

 

Na izložbi aviona u Farnborou sredinom jula britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson rekao je da će za finansiranje programa razvoja novog borbenog aviona biti izdvojene dve milijarde funti do 2025. i da Britanija traži međunarodne partnere da obezbede dodatna sredstva.

 

Letelicu, koja treba da zameni Jurfajter Tajfun, razviće i praviti BAE Sistemi, najveća britanska kompanija u sektoru odbrane, i britanski proizvođač motra Rols-Rojs holdings, italijanska kompanija Leonardo i evropski proizvođač raketa MBDA.

 

Novi avion mogao bi da leti i sa pilotom i kao dron.

 

Nemačka i Francuska već rade na novom avionu a program vodi francuski Erbas, deo konzorcijuma Jurofajtera i Dasal avijacije, proizvođača aviona Dasal Rafale.

 

Predstavnici industrije vojnih aviona kažu da bi dva programa mogla i da se ujedine nakon što Britanija za devet meseci izađe iz EU.

 

Neuspeh da se ujedine oko zajedničkog programa razvoja lovca predstavlja naime rizik za dalju fragmentaciju evropskog tržišta odbrambene industrije ali, odluka je na vladama, rekao je za agenciju Rojters Erbasov direktor Dirk Hok.

 

"Ako političari odluče drugačije, mi moramo da se prilagodimo ali ja mislim da je to loše za Evropu", rekao je on.

 

Direktor Leonarda Alesandro Profumo takođe je izrazio nadu da Evropa može da se ujedini oko jednog programa. "To je na vladama ali Evropa sve više ide ka tome da bude ujedinjena. Optimista sam", dodao je on.

 

Visoki oficir britanskog vazduhoplovstva Sajmon Rošel kaže da Britanija razgovara sa zemljama potencijalnim partnerima, uključujući Švedsku i Japan.

 

Rošel je kazao da nije sasvim jasno da li bi britanski projekat mogao da se ujedini sa francusko-nemačkim i dodao: "Mnogo razgvaramo sa brojnim zemljama".

 

Analitičari kao potencijalnog partnera vide Švedsku, kao i zemlje poput Južne Koreje, Japana i Turske, ili zemlje Persijskog zaliva koje kupuju naoružanje, poput Saudijske Arabije.

 

Stručnjaci kažu da verovatno neće biti dovoljno tražnje za dva odvojena evropska programa, posebno s obzirom na visoke troškove razvoja nove tehnološki najsavremenije letelice.

 

Britanija planira da novi avion bude u upotrebi do 2035, na vreme da zameni flotu Tajfuna kojoj 2040. ističe radni vek.

 

Francuska je pak u junu objavila da će preuzeti vodeću ulogu u programu razvoja novog lovca u sklopu bilateralnih napora sa Nemačkom ali da bi kasnije program mogao da bude proširen.

 

Tajfun je inače razvila nemačko-špansko-britansko-italijanska grupa osamdesetih godina.

 

U nemačkom ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu britanski program ali su rekli da je francusko-nemački projekat otvoren za nove partnere.

 

Drektor BAE Sistema Majkl Kristi rekao je da je Britanija sposobna da sama razvije Tempest ali da ima smisla da ga razvija sa partnerom zbog troškova i buduće prodaje.

 

Međutim, kako je istakao, BAE želi da "igra glavnu ulogu u svakoj vrsti partnerstva".

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Pixabay.com