Ugledni nemački institut Ifo poziva EU da prihvati predlog SAD za osnivanje plurilateralne zone slobodne trgovine jer predstavlja priliku za okončanje trgovinskih sporova. Kako se ocenjuje, takav sporazum ne samo da bi bio koristan za globalnu trgovinu, već bi ubrzao i modernizaciju STO. Koristi bi imala, pogotovu u slučaju da izađe iz EU bez sporazma, i Britanija koja bi bila nezavisna članica. Još jedan pokušaj da se nađe izlaz iz trgovinskog rata biće susret predsednika EK i SAD 25. jula u Vašingtonu.

 

"Čelnici EU (Žan-Klod) Junker i (Donald) Tusk treba da zaborave uvrede razmenjene poslednjih dana i ponude početak ozbiljnih pregovora na sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 25. jula", istakao je stručnjak za trgovinu minhenskog instituta Gabrijel Felbermajer, objavio je 24. jula Ifo.

 

Osnova za razgovore o plurilateralnoj zoni leži u saopštenju američkog ministra finansija Stivena Mnučina koji je ideju sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja Grupe 7 (tj. EU, Kanada, Japan i SAD) predstavio na sastanku ministara finansija Grupe 20 u Buenos Airesu 22. jula.

 

"To je ponuda koju EU definitivno treba da prihvati", naglasio je Felbermajer. "Ne možete da kaznite američki protekcionizam uzvratnim carinama u ime očuvanja gobalne slobodne trgovine i odbijete inicijativu SAD", dodao je on.

 

Amerikanci su zainteresovani za sporazum o industrijskim i poljoprivrednim proizvodima i eksplicitno protiv sporazuma o uslugama i zaštiti investicija, što su visoko kontroverzne teme koje su se pojavile i trokom pregovora o Sveobuhvatnom investicionom i trgovinskom sporazumu (TTIP) EU i SAD.

 

Mnučin poziva na smanjenje subvencija i drugih "trgovinskih barijera", iako nije sasvim jasno na šta se to odnosi.

 

Prema Felbemajerovom mišljenju, ekonomski argumenti za takav sporazum i dalje su ubedljivi, kao kada je TTIP bio na stolu. Umesto ulaska u štetan trgovinski rat, plurilaterlani sporazum bi na dugi rok doprineo bruto domaćem proizvodu i EU i SAD sa oko 2%.

 

Evropska unija mora da prevaziđe vlastitu sklonost ka protekcionizmu, posebno u poljoprivredi, i dogovori se o trgovinskom sporazmu, navodi nemački institut. Dobra vest je to što se ne kreće od početka jer su tokom razgovora o TTIP EU i SAD već pregovarali o carinama sa izvesnim uspehom.

 

SAD su čak završile pregovore sa Japanom o transpacifičkom partnerstvu ali je Tramp sprečio ratifikaciju u poslednji čas.

 

Kada je reč o EU, ona je več potpisala sporazume sa Japanom i Kanadom.

 

Uspešan plurilateralni sporazum čak bi mogao da ubrza modernizaciju Svetske trgovinske organizacije (STO) i bude sredstvo pritiska na druge zemlje, prvenstveno Kinu, da i one uklone barijere. Neželjeni ali dobar efekat takvog sporazuma bio bi što bi Britanija u slučaju "tvrdog Bregzita" bila integrisana u novi sporazum o slobodnoj trgovini kao nezavisna članica, rekao je Felbermajer.

 

Prvi korak treba da bude brzo iniciranje preliminarnih razgovora i to ne treba da zavisi od toga da li će se SAD odreći carina na čelik i aluminijum, kao što predlaže Francuska, zaključuje se u saopšrenju Ifo.

 

Junker u Vašingtonu

 

Razgovori predsednika Evropske komisije Junkera i Trampa 25. jula u Vašingtonu biće još jedan u nizu pokušaja da se smiri situacija i nađe izlaz iz trgovinskog rata.

 

Junker će razgovarati sa Trampom posle plejade evropskih lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, koji su pokušavali da ubede američkog predsednika da odustane od protekcionističkih mera koje su uzdrmale finansijska tržišta u svetu.

 

Bivšu premijer Luksemburga ide u u Vašington bez pregovaračkog mandata ali sa namerom da razmišlja "otvoreno" kako bi "našao rešenje" sa Trampom, rekla je evropska komesarka Sesilija Malmstrem koja putuje sa Junkerom, preneo je EURACTIV.com.

 

"To je prilika da se dedramatizuju sve potencijalne tenzije u trgovini i uđe u otvoren i konstruktivan dijalog sa američim partnerima", kazao je glavni Junkerov portparol Margaritis Šinas.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP