Italija će nastaviti da prihvata migrante spasene na moru tokom narednih pet nedelja, koliko će trajati evropski pregovori o preraspodeli migranata unutar EU. Šef italijanske diplomatije rekao je da ta odluka ukazuje na volju Rima da radi na zajedničkim stavovima s partnerima u EU i NATO ali da Italija ne želi da bude jedina zemlja u koju stižu migranti spaseni na moru."Tokom pet nedelja, koliko će trajati evropski pregovori o pronalaženju rešenja o preraspodeli, mi ćemo primati brodove sa spasenim migrantima", rekao je šef italijanske diplomatije Enco Moavero Milanezi u Berlinu posle razgovora 23. jula s nemačkim kolegom Hajkom Masom.

 

Italijanski ministar je rekao da ta odluka "svedoči o volji italijanske vlade da radi na zajedničkim stavovima s partnerima unutar EU i NATO", ali je dodao da Rim smatra prioritetnim ponovno razmatranje operativnih mera kako bi se sprečilo da sve spasene osobe odlaze samo u jednu zemlju, prenela je agencija AFP.

 

Prema njegovim rečima, Italija više ne želi da bude jedina zemlja koja prima migrante.

 

EU je 20. jula odredila rok od pet nedelja, do kraja avgusta, da pronađe rešenje za zahtev Italije da ta zemlja ne bude jedina u koju dolaze migranti sa brodova misije EU "Sofija".

 

Mas je izrazio razumevanje za stav Rima da su "ostavljeni sami" sa problemom migranata koji stižu ali je primetio da broj prispelih trenutno mnogo brže raste u Španiji dok u Italiji opada.

 

"Istovremeno očekujemo da se sve zemlje EU drže postojećih sporazuma. Spasavanje na moru je jedna od oblasti tog sporazuma", rekao je Mas dodajući da je zadovoljan što vidi "nepodeljenu želju za rešenjem".

 

Kako je dodao, "ako zemlje Mediterana pozivaju na evropsku solidarnost, onda će u Nemačkoj imati saveznika".

 

U operaciji "Sofija" italijanska obalska straža poslednjih godina je koordinisala spasavanje stotina hiljada migranata. Međutim, od juna im je naređeno da pozive za pomoć i izveštaje o brodovima u nevolji transferišu u Tripoli.

 

I dok razmirice oko evropske politike migracija traju, nova populistička italijanska vlada saopštila je da je zatvorila svoje luke za brodove sa ljudima spasenim na moru.

 

O italijanskoj poziciji i posledicama članice EU razgovarale su 20. jula u Briselu i diplomate su se složile da "strateški preispitaju" operacije na moru EU, piše EURACTIV.com.

 

"Cilj je da se postigne konsenzus o budućim akcijama u sklopu evropskog okvira i u redovnom procesu", rekao je za AFP jedan izvor EU.

 

Libijski premijer Fajez al-Saraj odbacio je međutim predlog EU o otvaranju centara za obradu podataka azilanata u Libiji rekavši: "Izričito smo protiv da Evropa smešta migrante koje više ne žele u EU u našoj zemlji".

 

Takve centre na svojoj teritoriji ne žele ni Egipat, Maroko, Tunis.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP