Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da Britanija mora da osigura uredan izlazak iz Evropske unije i da Unija neće sklapati nikakve dogovore koji joj idu na štetu. Novi britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je ranije da bi Britanija mogla izaći iz EU bez dogovora, zbog tvrdog stava evropskih pregovarača. U međuvremenu je britanska premijerka preuzela kormilo Bregzita.

 

Mas je 25. jula u komentaru za nemački Funke (Funke Mediengruppe) napisao da će "britanska vlada morati da popusti, kako bi izlazak Britanije bio što uređeniji".

 

On je pomenuo granicu između Irske i Severne Irske i integritet tržišta unutar EU.

 

"Nije pet minuta do 12, već dva minuta do 12. Ali nećemo dozvoliti da budemo pod pritiskom", rekao je Mas, prenela je agencija AP.

 

Ranije ove nedelje Mas je kazao da Nemačka ne želi Bregzit bez dogovora dve strane.

 

Tereza Mej preuzima Bregzit

 

Britanska premijerka Tereza Mej objavila je 24. jula da će lično preuzeti rukovođenje pregovorima o Bregzitu.

 

"Ključno je da se vlada organizuje na najefikasniji način da bi omogućila Velikoj Britaniji da napusti EU. U tom cilju, uvodim neke promene u podeli funkcija", navela je Mej u pisanoj izjavi Parlamentu, prenela je agencija AFP.

 

Premijerka je navela da će dosadašnji glavni pregovarač, ministar za Bregzit Dominik Rab, "nastaviti da upravlja svim pripremama vlade" za izlazak iz EU, dok će ona "voditi pregovore s EU".

 

Međutim, njen savetnik za EU Oli Robins je rekao u Parlamentu da Mej još neće direktno razgovarati s evropskim pregovaračem Mišelom Barnijeom.

 

"Ona je zadužena za pregovore, ja sam joj zamenik", rekao je Rab tokom zasedanja Parlamenta i dodao da je važno da "postoji jedan tim, jedan lanac komande da bi se postigao najbolji sporazum".

 

Objava o promeni dolazi dve nedelje posle ostavki Rabovog prethodnika Dejvida Dejvisa i ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, dvojice pristalica "Bregzita bez ustupaka" i u nesaglasju sa željom premijerke da održi trgovinske veze sa EU.

 

London i Brisel imaju rok do oktobra da organizuju razlaz i postave osnove za buduće odnose.

 

Bregzit bez sporazuma sve izgledniji

 

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije upozorio je 23. jula u Berlinu da sada postoji "veoma realan rizik" da ne dođe ni do kakvog sporazuma Londona i Brisela o odnosima posle Bregzita.

 

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom nemačke diplomatije, Hant je rekao da bi izlazak njegove zemlje iz EU, bez sporazuma o budućim odnosima s Briselom, naneo ekonomsku i političku štetu obema stranama, navodi AP.

 

Londonu deluje, rekao je šef britanske diplomatije, da Evropska komisija koja vodi pregovore čeka da Britanija "namigne" i dodao da se to "neće dogoditi".

 

Hant, kome je odlazak u Berlin bio prva bilateralna poseta od kako je preuzeo funkciju, rekao je i da "Nemačka nije jedan od najboljih prijatelja Britanije u Evropi nego i jedan od njenih najboljih prijatelja u svetu".

 

Evropski parlament i parlamenti svih članica EU treba da ratifkuju sporazum o budućim odnosima pre izlaska Britanije iz Unije 29. marta 2019. godine.

 

Inače, znatan broj poslanika iz redova konzervativaca Tereze Mej zagovara potpuni raskid sa EU ili "tvrdi Bregzit" umesto "mekog" koji predlaže premijerka a kojim treba da budu utvrđena pravila buduće trgovine robom između Britanije i EU.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP