Bugarska je u sedam zemalja poslala poziv za dostavljanje ponuda za nabavku 16 novih ili korišćenih borbenih aviona kojima će zameniti zastarele avione MIG-29 sovjetskog dizajna. Među potencijalnim isporučiocima su Sab, Dasau, Boing, Lokid Martin.

 

Kako je Rojtersu rečeno u ministarstvu odbrane te crnomorske zemlje koja je postala članica NATO 2004, poziv je upućen SAD, Portugaliji, Izraelu, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj.

 

Bugarski parlament u junu je odobrio plan kupovine aviona u dve jednake faze a u sklopu napora da unapredi usaglašenost sa NATO standardima.

 

Oko 1,8 mlijardi leva (1,08 milijardi dolara) pokriće troškove prvih osam letelica, kao i rukovanje na tlu, obuku i tri godine početne integrisane logističke podrške.

 

Sofija je pozvala proizvođače da do 1. oktobra dostave ponude za nove ili korišćene avione iz SAD (F-16i F/A-18 Super Hornet), Francuske (Dasau Rafal) i Švedske (Gripen C/D), kao i nove avione iz Nemačke (Jurofajter 3) i korišćene avione iz Portugalije (F-16), Izraela (F-16) i Italije (Jurofajter 1).

 

NATO inače ohrabruje istočne članice da razvijaju, kupuju i koriste novu opremu Alijanse.

 

Neke članice NATO sa istoka Evrope koje su svojevremeno bile sovjetski sateliti još zavise od vojnih aviona ruske proizvodnje. Tako npr. dve trećine poljske vojne opreme datira iz sovjetske ere.

 

Bugarske vlade već više od deset godina spore se oko toga koje vojne avione kupiti.

 

Sofija namerava da do 2024. godišnja izdvajanja za odbranu podigne na 2% bruto domaćeg proizvoda.

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Freeimages.com