Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant počeo je 30. jula posetom Kini prvu veliku međunarodnu turneju a cilj u Pekingu mu je jačanje trgovinskih veza pred Bregzit na proleće 2019. Britanija i Kina su vodeći ekonomski partneri sa godišnjom trgovinom od oko 91 milijardu dolara.

 

Hant i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali su o slobodnoj trgovini, Severnoj Koreji i o tome kako Britanija i Kina mogu da sarađuju oko globalnih izazova, poput klimatskih promena, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

 

"Britanija i Kina su vodeće sile gledano iz globalne perspektive", istakao je Hant u saopštenju pred posetu.

 

"Strateški dijalog Britanija-Kina predstavlja veliku priliku za intenziviranje naše saradnje na zajedničkim izazovima u međunarodnim odnosima, od globalne slobodne trgovine do sprečavanja širenja nuklearnog oružja i ekoloških izazova u sklopu Globalnog partnerstva Britanija-Kina i 'zlatne ere' u odnosima Britanije i Kine", rekao je Hant koji je ranije u julu zamenio na funkciji ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona.

 

"Pošto Britanija napušta EU... odlučni smo da produbimo to vitalno partnerstvo za 21. vek", dodao je on.

 

Vang je rekao da su dve zemlje posvećene globalnoj slobodnoj trgovini koja je u opasnosti zbog američkih carina.

 

Od 2016, kada su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU, Britanija nastoji da se ponovo pozicionira kao globalna trgovinska nacija. Kina je kao druga po veličini svetska ekonomija visoko na listi zemalja sa kojima London želi da potpše sporazum o slobodnoj trgovini.

 

Inače, pregovarači o Bregzitu, koji je planiran za 29. mart 2019, nastoje da postignu sporazum o izlasku Britanije iz EU u naredna tri meseca, idealno bi bilo pre evropskog samita sredinom oktobra.

 

Na dnevnom redu u Pekingu biće "značaj multlteralizma i slobodne trgovine i kako Britanija i Kina mogu da rade zajedno na globalnim izazovima kao što su klimatske promene, razvoj, bezbednost, primena sankcija UN Severnoj Koreji", prenose Rojters i AFP.

 

Posle samita u Kini, Hant putuje u Pariz i Beč na dalje razgovore sa evropskim partnerima o Bregzitu.

 

U Francuskoj i Italiji razgovaraće se o "pitanjima međunarodne bezbednosti i pretnji iz Rusije, ratu u Siriji i nuklearnom sporazumu sa Iranom", navelo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP