Članice EU dogovorile su se pre dve godine da preduzmu mere za sprečavanje sajber napada koji bi ugrozili osnovne usluge, poput kontrole železničkog saobraćaja ili vodosnabdevanja. Međutim, većina je propustila rok za prenos direktive EU u nacionalne zakone. Pored toga, nije sasvim jasno kako će se primenjvati specifične mere koje se odnose na kažnjavanje kršenja novih propisa o sajber bezbednosti.

 

Direktiva o merama za zajednički visok nivo sigurnosti mrežnih i informacionih sistema Unije (NIS) usvojena je 6. jula 2016. posle tri godine pregovora.

 

Predstavnici nacionalnih vlada jednoglasno su odobrili tekst. Međutim, neke od tih vlada, kako sada izgleda, odustale su od onog što su obećale.

 

Prema direktivi, članice EU pre 9. novembra 2018. treba da identifkuju organizacije povezane na internet koje pružaju usluge od vitalnog značaja javnosti.

 

Takođe treba da obezbede da operatori tzv. osnovnih usluga urade sve što mogu da upravljaju rizikom od "hakovanja", kao i da prijave vlastima ugrožavanje sajber bezbednosti.

 

Od članica se tražilo i da do 9. maja 2018. izveste Komisiju kako će kažnjavati kršenje propisa. Na upit portala EUObserver koje su zemlje to i učinile, Komisija je odgovorila da još nema listu članica koje su dostavile obaveštenje kako će kažnjavati kršenje pravila.

 

Kao i obično, direktivom EU predviđeno je da članice same odrede kako će kažnjavati kršenje propisa što je ponovo dovelo do "pačvorka" kazni u EU.

 

Komisija je saopštila da u ovoj fazi njene službe nisu identifikovale kaznene odredbe u merama za prenos evropske direktive u nacionalna zakonodavstva ali da očekuje da do kraja 2018. bude poznato više detalja.

 

Uz utvrđivanja načina kažnjavanja, članice su morale da ispune još niz zahteva. Mnoge to nisu uradile, iako su imale dve godine za pripreme.

 

Prema podacima sa sajta Evropske komisije, zaključno sa početkom juna samo je osam članica EU u potpunosti prenelo direktivu u nacionalne zakone - Češka, Estonija, Finska, Nemačka, Italija, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija.

 

Danska, Francuska, Mađarska i Litvanija su "delimično" prenele direktivu a u ostalim zemljama se na tome radi.

 

Izvor: EUObserver

Foto: Pixabay.com