Poljski Senat usvojio je amandmane na poljski izborni zakon za evropske izbore 2019. i to bi moglo da bude novo žarište u sporu oko vladavine prava između Varšave i Brisela. Stručnjaci kažu da će se novim zakonom blokirati male partije da dobiju mesta u Evropskom parlamentu i da je u suprotnosti sa zakonima EU.

 

Pošto je Sejm već usvojio amandmane na izborni zakon, sada još ostaje da ga potpiše predsednik Andžej Duda.

 

Izmenama je predviđeno da se u svakoj izbornoj jedinici bira određeni broj evroposlanika ali ne manje od tri. Trenutno ne postoji određeni broj poslanika koji se bira po jedinici.

 

Prema senatorima iz vladajuće partije, zahvaljujući promenama biće povećana predstavljenost nekih  jedinica u Evropskom parlamentu, piše EURACTIV Poljska.

 

Do sada je glasanje za EP bilo po proporcionalnom sistemu a nakon usvajanja amandmana na izborni zakon iz svake izborne oblasti biće izabrana najmanje tri evroposlanika.

 

Broj evroposlanika u pojedinačnim izbornim jedinicama biće određen po jedinstvenim standarima reprezantativnosti, na bazi broja stanovnika oblasti i broja evroposlanika za Poljsku.

 

Više demokratije

 

"Uveren sam da je novi zakon pošteniji prema građanima u regionima... najmanje tri mesta po jedinici. Verujem da je to rešenje bolje za građane", rekao je predsednik Senata Stanislav Karčevski.

 

"Pravo i pravda (PiS) će ili dobiti ili izgubiti", rekao je on dodajući da "računice pokazuju da će PiS izgubiti".

 

Odgovarajući na optužbe da su izmene izbornog zakona napravljene u korist vladajuće partije, Karševski uverava da "ti amandmani nisu pravljeni za PiS već radi bolje predstavljenosti pojedinih izbornih jedinica".

 

"Neće moći da se desi da niko ne zna koliko kandidata dolazi iz koje jedinice i da iz neke nema nijednog", istakao je Karševski.

 

Po njegovom mišljenju, promena načina izbora za EP omogućava "više demokratije, u smislu pojedinačnih izbornih jedinica, kao i glasanje za kandidate". Predsednik Senata rekao je i da se ne slaže sa kritikom novih odredbi od strane zakonodavnog odbora.

 

Moguće kršenje EU zakona

 

Zakonodavni odbor Senata upozorio je da će predložena podela na izborne jedinice "rezultirati time da će Poljska biti jedina zemlja u EU u kojoj izborni prag premašuje maksimum EU od 5% više od tri puta".

 

Eksperti iz Senata kažu da će izborni prag biti čak 16,5%.

 

Takođe navode da će Poljska imati drugi po visini izborni prag u EU posle Irske i upozoravaju da usvojeni amandmani možda nisu kompatibilni sa pravilima EU.

 

Amandmane kritikuje i opozicija.

 

Senator iz Građanske platforme Pjotr Florek smatra da su promene u suprotnosti sa propisima EU jer, po njegovom mišljenju, ne slede princip proporcionalnsoti i uvode pretereno visok izborni prag.

 

On kaže da podelom Poljske na 13 izbornih jedinica, od kojih neke pokrivaju delove provincije a neke više od jedne, prag od 5% postaje "iluzija".

 

Radeći na zakonu u Senatu, senator iz redova PiS Jirži Šervinski pitao je kada će tačno biti održani izbori za EP. Taj datum, prema izbornom zakonu, određuje predsednik zemlje. Predsednica Nacionalne izborne komisije Magdalena Pjetžak odgovorila je da će izbori biti 26. maja.

 

"Izbori padaju između 23. i 26. maja. Prema našem zakonu, glasa se neradnog dana a to će biti 26. maj", kazala je Pjetžak.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP