Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit 3. avgusta idu dve nedelje na godišnji odmor na jugu Francuske, par dana pošto je parlament glasao o poverenju vladi uzdrmanoj aferom s Makronovim saradnikom koji je snimljen kako prebija demonstranta, preneli su francuski mediji. Zahtevi za glasanje o poverenju vladi prilično su česti u Francuskoj - od 1958. ih je bilo više od 100, međutim, ovo je bio prvi put da je opozicija podnela takav zahtev od dolaska Makrona na vlast pre 14 meseci.

 

Televizija BFMTV javila je 1. avgusta da će Makronov odmor biti aktivan jer će u Bregansonu, letnjoj rezidenciji francuskih predsednika, primiti britansku premijerku Terezu Mej na radnoj večeri.

 

Makron odlazi na odmor pošto je njegova vlada preživela dva glasanja o nepoverenju, posle izliva nezadovoljstva političara i javnosti nakon objavljivanja snimka na kojem sada bivši Makronov saradnik Aleksandar Benala prebija demonstranta tokom prvomajskih protesta.

 

Zahtevi o glasanju poverenja vladi prilično su česti u političkoj istoriji Francuske. Bilo ih je više od 100 od 1958. godine, međutim ovo je bio prvi put da je opozicija podnela takav zahtev od dolaska Makrona na vlast u maju 2017. godine.

 

To je takođe prvi put od 1980. godine da parlament raspravlja istovremeno o dva zahteva, koje su odvojeno podnele levica i desnica, tradicionalne stranke u Francuskoj koje su se do sada smenjivale na vlasti.

 

U političkoj istoriji Francuske, samo je jednom zahtev usvojen, 1962. godine, kada je smenjena vlada predsednika Žorža Pompidua.

 

Iako se pretpostvaljalo da vlada neće pasti jer vladajuća centristička Republika u pokretu ima većinu u parlamentu, mnogi smatraju da je to upozorenje Makronu kojeg optužuju za razne propuste.

 

Inače, Benala je smenjen sa funkcije i protiv njega se vodi krivični postupak. On je rezervni potporučnik u francuskoj žandarmeriji a pre posla kod Makrona radio je kao član obezbeđenja i vozač jednog ministra.

 

Tamošnji mediji prenose da će Makron, iako na odmoru, biti i dalje meta kritika posebno zbog troškova letnje rezidencije jer je francuski predsednik ranije naložio izgradnju bazena koji je koštao 34.000 evra. Rezidencija već ima svoju privatnu plažu.

 

BFMTV u svom izveštaju podseća da je prvi Makronov odmor u svojstvu predsednika 2017. prošao sasvim drugačije i van političkih trzavica. Predsednik je tada rekao da će podneti krivičnu prijavu protiv jednog fotografa zbog kršenja privatnosti jer je slikao njega i prvu damu u Marselju.

 

Popularnost u padu

 

Popularnost francuskog predsednika opala je prema rezultatima nekoliko anketa, posebno posle izbijanja afere s Benalom.

 

Makronova popularnost je opala za četiri procentna poena i sada ga podržava 32% ispitanika, što je najmanja popularnost od septembra 2017, prenela je agencija Opinion vej (Opinion Way).

 

Prema drugoj anketi, instituta Ifop, francuskog predsednika podržava 37% građana, a mnogi i dalje smatraju da je Makron "predsednik bogataša" koji vodi "nepravdenu politiku".

 

Više od 70% Francuza smatra da afera s Benalom ugrožava Makronovu popularnost i dovodi u pitanje njegovu "želju za promenom".

 

Ta afera glavna je tema Francuza na društvenim mrežama gde se postavljaju razne fotografije i iznose ironični komentari na račun francuskih vlasti.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP