Ne baš dobar internet u Nemačkoj trebalo bi da bude bolji uz pomoć milijardi evra a prioritet je digitalizacija škola. Nemačka vlada usvojila je nacrt zakona o osnivanju posebnog fonda za digitalnu infrastrukturu početne vrednosti 2,4 milijarde evra.

 

Sredstva iz fonda prvenstveno će se koristiti za ubrzavanje digitalizacije škola i ekspanziju nemačke širokopojasne infrastrukture.

 

"Nacrtom zakona polaže se osnova za efikasniju digitalnu infrastrukturu u školama, kućama i kompanijama", saopštilo je Savezno ministarstvo finansija.

 

Povezivanje je dugo problem Nemačke. EU i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) 2017. su kritikovale tu zemlju zbog sporog napretka ekspanzije širokopojasne infrastrukture, posebno u seoskim oblastima.

 

EU želi da 2025. širom kontinenta obezbedi brzinu prenosa od između 100 megabita i jednog gigabita u sekundi. U izveštaju iz juna Brisel je upozorio da Nemačka neće moći da ostvari taj cilj.

 

Fond za digitalizaciju o kome je vlada upravo postigla sporazum poslednji je u nizu pokušaja Berlina da reši taj problem.

 

Inače, koalicionim sporazumom obećana je investicija od 10 do 12 milijardi evra u širokopojasni internet do 2021.

 

Nemački ministar finansija Olaf Šolc ranije u julu je najavio digitalni fond od 2,4 milijarde evra. Vlada ga je sada odobrila u svetlu novih pokazatelja koji ukazuju da će u 2018. državni prihodi biti veći nego što se očekivalo.

 

U budućnosti će se zarada od prodaje dozvola za 5G mrežu takođe direktno usmeravati u digitalni fond.

 

Izvor: DPA/The Local

Foto: Pixabay.com